Medicul gorjean – Dr. Olaru: „Tuberculoza, tratată corect, este o boală curabilă”

2134

Sute de persoane din judeţul nostru suferă de tuberculoză. Numai anul trecu au fost confirmate peste trei sute de cazuri noi. Medicii le recomandă bolnavilor să urmeze tratamentele şi recomandările specialiştilor astfel încât boala să fie tratată corespunzător. Singura unitate spitalicească din judeţul nostru în care se tratează tuberculoza este Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Specialiştii de la acest spital acordă o mare atenţie tratării tuturor cazurilor, însă, din păcate, unii bolnavi nu înţeleg că trebuie să urmeze tratamentul şi să ţină cont de sfaturile medicilor. Astfel se ajunge la cazurile de chimiorezistenţă.

Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă de tuberculoză, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe. O sursă de infecţie lăsată netratată va infecta, în medie între 10 şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre persoanele infectate un procent de 5-10% vor dezvolta boala. Aşa se face că numărul cazurilor noi este în continuă creştere. „Vreau să vă spun că tuberculoza este o boală infecţioasă, adică o boală care se transmite de la om la om. Practic, un membru al familiei, fără să ştie că este bolnav şi fără să vrea, din comuniunea pe care o are cu soţia sa, îi transmite boala.”, spune Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Diagnosticarea precoce, de o importanţă majoră
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.

Tuberculoza, o boală curabilă…
Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă. „Tuberculoza se tratează fără nicio problemă, cu două condiţii, din care una nici nu ar trebui să fie condiţie: să ia medicamentele pe care i le dăm noi, pentru că noi chiar avem medicamente şi nu ne lipseşte nimic din gama medicamentelor care ar trebui să existe la fiecare spital, mai ales la unul de boli pulmonare. Cea de-a doua condiţie presupune renunţarea la tutun şi alcool pe timpul tratamentului, care durează şase luni de zile şi după aceea se fac bine fără nicio problemă. Este o boală care se tratează complet dacă sunt îndeplinite cele două condiţii: să-şi ia medicamentele şi să renunţe la tutun şi alcool pe timpul tratamentului”, a menţionat medicul Marian Olaru.

Chimiorezistenţa, rezultatul inconştienţei pacienţilor
Dintre toate bolile infecţioase, tuberculoza a făcut cele mai multe victime de-a lungul timpului, susţin medicii. Cei care au TBC trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medici. Dacă în cazul tuberculozei primare tratamentul durează cel puţin şase luni, tuberculoza rezistentă la medicamente – chimiorezistentă – este foarte greu de tratat, durata ajungând chiar la doi ani. Potrivit specialiştilor, tuberculoza chimiorezistentă apare din cauza indisciplinei pacienţilor, care nu iau medicamentele în perioade normate, fără întrerupere, dar şi existenţei unor boli asociate, cum ar fi hepatitele de tip B, C, D, cancer şi diabet.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here