Mierea în combinaţie cu plantele

449
miereDespre miere, numai de bine! De mii de ani este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai puternice remedii pe care mama natură ni l-a dăruit, pe gratis. Mierea a fost folosită cu succes atât pentru îndulcirea alimentelor, cât şi pentru tratarea unor afecţiuni, aducând rezultate spectaculoase.

Pentru grecii si egiptenii antici, mierea şi preparatele pe bază de miere au fost cele mai folosite tratamente în majoritatea afecţiunilor momentului. Auzim uneori spunându-se: „trebuie să avem încredere în cineva; şi de ce nu în albină?”. În această zicală este mai mult adevăr decât poezie. Mierea umple toate golurile care ar putea apărea în hrana zilnică.

De ce mierea? Mierea este atât de eficienţă în tratarea diverselor infecţii şi afecţiuni pentru că este un antibacterial foarte puternic: pe lângă faptul că luptă cu tot felul de infecţii, începând cu cele de la suprafaţa pielii şi continuând până la cele din intestine, mierea creşte imunitatea organismului.
În plus, mierea este cunoscută şi pentru proprietăţile deosebite pe care le are în hidratarea organismului şi a pielii: reţine apă şi atrage apa din aer. Şi pentru ca meniul să fie complet, mierea este şi foarte hrănitoare, având peste 35% proteine în compoziţie dar şi carbohidraţi, astfel că ridică nivelul energiei, revitalizează şi dă o stare de bună – dispoziţie.
Dintre vitaminele găsite în miere să nu uitam de complexul de vitamine B, vitamina C şi E dar şi o multitudine de minerale.
Mierea infuzată cu plante aromate este perfectă atât pentru consum cât şi pe post de tratament naturist. Atenţie însă, în prepararea mierii infuzate e bine să folosiţi numai miere din surse sigure, pentru că mierea în general şi în special cea din culturi neprotejate, conţine spori de botulism. Chiar dacă în cazul adulţilor doza nu este destul de mare pentru a face daune, în cazul copiilor e bine să fim prevăzători şi să nu îi servim cu miere până după vârsta de 1 an. Ierburile aromate au şi ele o valoare medicală foarte importantă, aşa că împreună cu mierea, fac un remediu imbatabil.
Foloseşte miere pură şi nu înlocuitori sau energizante. Mierea adevărată are enzime importante în procesul de infuzare dar şi pentru valoarea produsului finit. Foloseşte o lingură de ierburi proaspete sau 1/2 linguriţă ierburi uscate la fiecare 2 căni de miere. Ierburile se măcină foarte mărunt şi se adaugă la infuzie, prinzându-le bine într-un tifon. Într-o oală cu pereţi dubli sau la bain marine, pune mierea şi ierburile aromate. Lasă mierea să se încălzească foarte bine, însă nu să fiarbă, pentru că atunci enzimele benefice din miere sunt distruse.
Pune atât mierea cât şi tifonul cu ierburi într-un borcan mare, închis etanş. Mierea se lasă la temperatura camerei, într-un loc întunecat, cel puţin o săptămână. Încălzeşti apoi foarte puţin mierea, cât să poţi scoate săculeţul cu ierburi şi gata, ai o miere foarte aromată.
Iată câteva dintre plantele pe care le poţi folosi şi proprietăţile lor:
– muşeţel (anxietate, arsuri, candidă, depresie, digestie, gingivită, insomnie, dureri dentare, stres),
– scorţişoara (candida, răceli, diabet, infecţii cauzate de ciuperci, răceală, greaţă),
– păpădie (alcoolism, infecţii urinare, memorie, bronşită, probleme respiratorii, colesterol mărit, osteoporoza),
– usturoi (alergii, durere de gât, tonic pentru inimă, răceală de orice fel, sinuzită),
– fenicul (artrită, obezitate, congestii pulmonare, tuse, digestie, lupus, menopauză),
– ghimbir (artrită, gură, lupus, greaţă, colesterol, răceli, digestie),
– menta (alergii, bronşită, stres, anxietate, oboseală cronică, congestii pulmonare, tuse, durere de cap, răceală, sinuzită),
– cimbru (probleme respiratorii şi dureri dentare),
– levănţica (anxietate, artrită, arsuri, candidă, răceli, depresie, cefalee, hipertensiune, greaţă, lupus),
– salvie (memorie, menopauză),
– lămâie (răceli, depresie, inimă, herpes, laringită şi dureri de gât).
Contraindicaţii
Mierea nu este indicată persoanelor care suferă de obezitate, diabet zaharat sau care sunt alergice la diferiţi compuşi ai mierii. În cazul în care ai alergie la polen, consultă un medic înainte de a începe să consumi miere.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here