Morcovii reduc colesterolul

463
morcovMorcovul, o legumă foarte consumată în ţara noastră şi adăugată în multe mâncăruri tradiţionale, este de fapt un „buchet” cu vitamine, minerale şi antioxidanţi, foarte benefic pentru sănătatea noastră. Morcovul conţine beta-caroten, vitaminele A, C, K şi potasiu, motiv pentru care este perfect pentru prevenirea atacurilor de inimă, protejarea pielii în contactul cu soarele, dar ş reducerea colesterolului.

Morcovii au un gust bun, dulceag şi o textură crocantă. Aceştia pot fi mâncaţi ca atare, adăugaţi în diferite mâncăruri sau fierţi. Totuşi, dacă este consumat crud, morcovul îşi menţine intacte toate valorile nutritive şi vitaminele.
Iată întreaga listă de beneficii ale morcovului:
Scade nivelul colesterolului
Un studiu menit să dezvăluie valoarea terapeutică a morcovilor a demonstrat faptul că aceştia reduc nivelul de colesterol cu 11%. Desigur, acest lucru se întâmplă doar în cazul în care se consumă aproximativ 200 de grame de morcovi zilnic, timp de 3 săptămâni.
Reduce riscul bolilor de inimă
O cercetare făcută pe un eşantion de 1300 de persoane a demonstrat faptul că persoanele care au consumat zilnic cate un morcov au avut o reducere de 60% a riscului de infarct miocardic, comparativ cu cei care nu au consumat deloc această legumă.
Previne cataracta
Beta-carotenul prezent în morcovi protejează ochii şi acutizează vederea de noapte. După ce ajunge în organism, beta-carotenul se transformă în vitamina A şi ajunge apoi în retină unde este transformat în rodopsină, un pigment violet necesar pentru vederea de noapte. În plus, beta-carotenul ajută la prevenirea cataractei.
Protejează pielea
Morcovii, datorită conţinutului ridicat de beta-caroten, trebuie consumaţi cu cel puţin 5 zile înainte de expunerea la razele ultraviolete (indiferent că este vorba de soare sau solar). Acest ingredient pregăteşte pielea pentru plajă, asigurând un bronz impecabil. Beta-carotenul stimulează producerea melaninei şi protejează astfel pielea împotriva razelor UV. Mai mult decât atât, beta-carotenul colorează uşor pielea, uşurând procesul de bronzare.
Menţine sănătatea colonului
Morcovii, pe lângă o serie de vitamine şi minerale, conţin falcarinol, un ingredient care oferp protecşie împotriva cancerului de colon. Un test făcut pe animale a demonstrat că la cele care au consumat morcovi timp de 18 săptămâni, tumoarea s-a micşorat, comparativ cu cele care nu au consumat deloc morcovi.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Aportul de alimente bogate în carotenoizi, ca de exemplu morcovii, ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge. Prin urmare, consumul de morcovi poate fi de un real ajutor în tratamentul diabetului.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here