Noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate vine cu modificări

748

De la 1 aprilie intră în vigoare noul contract-cadru, în care sunt introduse mai multe investigații medicale care vizează asistența medicală ambulatorie clinică, dar și asistența medicală spitalicească, medicina dentară și acupunctura. Daniel Șurlea, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, spune că modificările la contract sunt foarte mici.

Noul contract-cadru vine cu o creștere a veniturilor pentru furnizorii de servicii medicale. Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru asistența medicală primară valoarea minimă garantată a punctului per capita crește de la 4,6 la 4,8 lei, iar valoarea minim garantată a punctului pe serviciu crește de la 2,1 la 2,2 lei. Pentru asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate și pentru acupunctură, valoarea minim garantată a punctului pe serviciu se majorează de la 2,1 la 2,2 lei.
O altă noutate vizează serviciile medicale preventive și profilactice: pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc alte investigații privind colesterolul, iar pentru adulții asimptomatici cu vârsta peste 18 ani se introduce investigația “LDL colesterol”. Investigațiile paraclinice feritină serică, gama GT și osteodensitometrie segmentară (DXA) vor putea fi recomandate și de medicii de familie.
CNAS precizează că pentru furnizorii de servicii paraclinice în ambulatoriu sunt prevăzute clarificări ale duratei programului de activitate, inclusiv pentru medicii de specialitate care își desfășoară activitatea în cadrul furnizorilor respectivi.
Pentru medicina dentară, se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor și studenților, cu vârsta între 18 și 26 ani (inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizează venituri din muncă (procent anterior de decontare: 60%).

Noutăți la spitalizarea de zi
Pentru asistența medicală spitalicească, se introduc servicii noi de spitalizare de zi: colita ulcerativă nespecificată, boala pancreasului nespecificată și bronhoscopia asociată ecografiei. Pentru fundamentarea tarifului pe caz rezolvat/serviciu în regim de spitalizare de zi se introduce modelul de pacient. Se modifică și modalitatea de decontare a serviciilor medicale paliative acordate în regim de spitalizare continuă, în sensul decontării zilelor efective realizate lunar/trimestrial (anterior, decontarea se făcea după externarea pacientului). În lista spitalelor finanțate în sistem DRG (clasificare în grupe de diagnostice — n.r.) se introduc cinci noi unități sanitare private cu paturi.
De asemenea, CNAS precizează că, pentru îngrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de îngrijire crește de la 55 la 60 de lei în unele cazuri. Totodată, cresc pe categorii și tarifele maximale decontate pentru îngrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 de lei și de la 60 la 65 de lei.
Pentru dispozitivele medicale în ambulatoriu, protezele de coapsă modulară cu manșon de silicon și cele de gambă modulară cu manșon de silicon, acordate pentru amputația membrului inferior, ca urmare a complicațiilor diabetului zaharat sau a afecțiunilor neoplazice, vor putea fi recomandate și de medicii din specialitățile chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Daniel Șurlea, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, spune că modificările la contract sunt foarte mici: „Este vorba despre modificări foarte mici. La îngrijiri la domiciliu cresc tarifele cu 10%, o creștere fiind și la medicina primară. În principiu nu sunt modificări mari în noul contract-cadru. La ora actuală suntem în stadiul de contractare pentru anul în curs”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here