Obezitatea la copii, o problemă majoră

544

copii obeyiDin ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi se confruntă cu probleme de greutate, aşa cum reiese din anumite statistici. Obezitatea infantilă produce modificări ale glandei responsabile cu dezvoltarea organismului şi cu metabolismul, spun cercetătorii italieni.

Un studiu realizat la un spital din Italia a arătat că obezitatea infantilă este consecinţa declanşării tulburărilor tiroidiene şi nu invers, aşa cum se credea până acum. Tiroida este o glandă mică, care se află în zona gâtului şi care produce hormoni foarte importanţi pentru toate celulele şi ţesuturile din organism. Aceşti hormoni (tiroxina şi tirodotironina) activează rata metabolică şi dezvoltarea organismului, cele mai dese tulburări de la acest nivel fiind hipertiroidia şi hipotiroidia.

Greutatea influenţează nivelul de hormoni

Cercetătorii au măsurat nivelul de hormoni şi de anticorpi tiroidieni la 186 de copii cu obezitate. Rezultatele au demonstrat că o greutate mult mai mare duce la modificări structurale asupra tiroidei. În urma studiului, de asemenea s-a mai văzut, şi un nivel mai mic al anticorpilor tiroidieni la aceşti copii.

Dieta reglează funcţia tiroidiană

Cercetătorii au remarcat că scăderea în greutate produce normalizarea funcţiilor glandei tiroide la copiii obezi. Din această cauză, părinţii trebuie să reducă grăsimile, zahărul şi sarea din dieta micuţilor, dar, copiii trebuie să mănânce mai multe legume şi fructe proaspete, iar dulciurile sunt permise o dată pe săptămână. Nu se recomandă ca masa să fie servită în faţa televizorului sau a calculatorului.

O altă cauză a apariţiei obezităţii infantile este absenţa mişcării în aer liber, copiii fiind mai preocupaţi să petreacă timpul liber în faţa televizorului, al computerului precum şi al jocurilor video. Ei trebuie sfătuiţi să practice un sport la alegere, plimbările în familie fiind şi ele de mare folos.

Alarmant

Conform unui raport Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), trei milioane de elevi europeni sunt obezi

Ce alte pericole există?

Potrivit (OMS), preponderenţa obezităţii s-a triplat începând cu anii ‘80. Iar reprezentanţii instituţiei avertizează că în special obezitatea infantilă este o dovadă destul de serioasă de îngrijorare. Copiii obezi se pot confrunta cu probleme de sănătate aşa cum este diabetul sau afecţiunile hepatice. Dar, în momentul în care înaintează în vârstă, ei prezintă un risc destul de mare de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială, cancer sau accident vascular cerebral.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here