Pătrunjelul, o minune a naturii

2603
patrunjelPătrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi, consumat deseori în salate şi preparate culinare. Se găseşte mai tot timpul anului prin piaţa de zarzavaturi. Pe lângă cumpărăturile pe care le facem aproape zilnic din piaţă, nu uităm să adăugăm în plasa de cumpărături şi una – două legături de pătrunjel. Pentru că ştim că aproape orice am pregăti, la final adăugăm acest minunat şi parfumat condiment – pătrunjelul. Deşi este privit mai mult ca un delicios condiment, acesta este o plantă extrem de apreciată pentru o gamă uriaşă de calităţi terapeutice.

Proprietăţile curative ale pătrunjelului se datorează atât conţinutului său bogat în sulfuri, cloruri, metale şi vitamine din grupul B, C, K şi, nu în ultimul rând, unor compuşi asemănători cu unii hormoni umani.
Pătrunjelul menţine inima tânără. De asemenea, reduce ritmul depunerilor de colesterol pe traseul vaselor de sânge, scăzând în acest fel riscul de infarct miocardic şi afecţiuni vasculare care ar putea determina creşterea tensiunii arteriale.
Principiile active din pătrunjel întăresc rezistenţa celulelor roşii şi albe ale sângelui. Din acest motiv, consumul de pătrunjel crud sau uscat favorizează o bună funcţionare a tuturor organelor interne, ferindu-ne totodată de infecţii, dar şi de cancer.
Pătrunjelul are un intens efect detoxifiant asupra tuturor ţesuturilor, facilitând eliminarea de uree, acid uric, a altor toxine produse de organism dar şi a celor introduse prin alimentaţie, respiraţie sau fabricate de către bacterii.
Consumul de pătrunjel creşte viteza şi eficienţa absorbţiei majorităţii aminoacizilor esenţiali din alimentele de origine animală, cât şi a unor vitamine şi minerale mai greu absorbabile. De asemenea, are efect moderat laxativ şi este cunoscut faptul că orice aliment care înlătură constipaţia de lungă durată creşte şansele de a trăi mai mult.
Pătrunjelul este un real protector hepatic, reducând riscul de apariţie a cirozei, efect datorat în special unor acizi graşi vegetali. Împiedică apariţia unor disfuncţii în situaţiile în care ficatul este suprasolicitat din cauza efortului fizic exagerat ori a tratamentului îndelungat cu medicamente şi mai ales cu antibiotice.
Pătrunjelul, şi mai ales unele substanţe din rădăcina acestuia, au ca efect şi înlăturarea specifică a unor toxine care pot genera creşterea depozitelor de grăsimi.
Consumul constant de pătrunjel reduce riscul apariţiei nevrozelor depresive. Îmbunătăţeşte calitatea somnului de noapte, fiind eficient în tratamentul insomniilor. Curele cu pătrunjel sunt excelente remedii în asteniile nervoase asociate cu reducerea capacitaţii de concentrare.
De asemenea, reduce procesele de eliberare a hormonilor stresului şi ai fricii, scăzând riscul de apariţie a stărilor de anxietate, atac de panică sau emotivitate excesivă.
Salată de pătrunjel
Se toacă o legătură de pătrunjel cu tot cu rădăcini. Peste pătrunjelul mărunţit se pun, după gust, ulei de măsline, zeama de la o lămâie, câţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac şi de susan. Se amestecă bine şi se consumă la masa de prânz, împreună cu carne slabă la grătar, în fiecare zi, timp de una-două săptămâni. Are un efect revigorant asupra organismului şi este un bun tonic hepatic.
Suc de pătrunjel
O legătură-două de pătrunjel cu tot cu rădăcini se pune în mixer, apoi se adaugă apă pentru a se obţine un suc mai gros. Pentru un gust mai bun se poate combina cu alte legume şi fructe, cum ar fi morcovii sau merele. Din sucul astfel obţinut se bea un pahar înainte de fiecare masă.
Acest suc este foarte bun în detoxifierea organismului şi, totodată, reglează ciclul menstrual, înlătură sindromul premenstrual, restabileşte echilibrul sistemului nervos. Sucul se poate folosi şi în curele de slăbire.
Sucul de pătrunjel este utilizat cu mult succes în cosmetică, pentru curăţarea tenului şi înlăturarea petelor maronii de pe piele sau a pistruilor.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here