Piersicile menţin tinereţea

427

piersiciPiersicile sunt aromate, gustoase şi asigură hidratare organismului, prin conţinutul mare de apă. De asemenea conţin multe vitamine şi minerale, care au proprietăţi terapeutice.

Piersicile sunt bogate în vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 şi E. Pe lângă acestea mai conţin fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu. De asemenea au în componenţa lor şi numeroşi fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi, precum şi fibre.

Avantajele consumului de piersici

Cele mai cunoscute acţiuni terapeutice ale piersicilor: sunt energizante; activează apetitul şi secreţia sucurilor gastrice şi biliare; diuretice şi laxative; echilibrează sistemul nervos şi întăreşte imunitatea organismului. Piersica ajută persoanele care sunt astenice, fără vlagă, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescenţă precum şi pe cele depresive.

Efecte terapeutice

Consumul de piersici prin conţinutul bogat de fibre este benefic persoanelor cu afecţiuni digestive, cu tranzit intestinal lent. Elimină constipaţia şi au efect destul de bun în cazul hemoroizilor. Piersicile sunt bune şi în ceea ce priveşte litiaza urinară, reumatismul, guta, datorită acţiunii lor diuretice-depurative. Piersica este un bun antioxidant şi de aceea previne cancerul şi afecţiunile cardiovasculare. De asemenea piersica încetineşte procesul de îmbătrânire şi menţine strălucirea şi tinereţea tenului.

Dimineaţa, cel mai bun prilej de a consuma piersici

Dimineaţa, la micul dejun, trei-patru piersici fac minuni. Cura se ţine câteva zile la rând şi ajută la activarea funcţiilor digestive şi păstrării alcalinităţii sângelui. Se poate consuma suc proaspăt de piersici (între mese sau dimineaţa pe stomacul gol), compot sau fructe confiate. Frunzele şi florile de piersic sunt bune pentru ceai, având acţiune antiseptică, depurativă şi ajută la eliminarea infecţiilor parazitare. Extern, piersica face bine pielii regenerând-o, acţionând împotriva ridurilor. De asemenea, compresele cu frunze de piersic sunt indicate contra cancerului de piele.

Frumuseţe cu piersici

Crema de piersici se adaptează foarte bine tenului normal sau uscat şi se prepară în felul următor: trei linguri de suc de piersici, trei linguri de smântână proaspătă şi o jumătate de linguriţă de suc de lămâie se omogenizează bine. Crema se întinde pe faţă, se lasă câteva minute după care se clăteşte. Masca pentru ten normal sau uscat: se amestecă o pulpă de piersică pasată cu o linguriţă de ulei de migdale dulci. Se lasă să acţioneze pe faţă un sfert de oră după care se clăteşte faţa cu apă din abundenţă.

Atenţie, la alergii!

Piersicile pot declanşa alergii la persoanele predispuse la astfel de manifestări. Sunt pacienţi alergici la polen care pot prezenta în asociere cu consumul de fructe şi legume de sezon sindromul de alergie orală (urticaria de contact). Semnele care apar în această situaţie sunt: mâncărimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei şi a limbii. În cazuri mai grave, se produc chiar dificultăţi în respiraţie. De exemplu, persoanele sensibile la polenul de arbori pot manifesta reacţii alergice şi la mere, pere, caise, piersici, cartofi noi, ţelină, morcovi, tomate. Şi pacienţii alergici la graminee şi cereale pot fi predispuşi la alergii la leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, etc. Dar vizita la medic este necesară pentru a avea parte de un tratament de specialitate.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here