Plante medicinale din Farmacia Domnului – Ceapa (Allium cepa)

1352

Am rugămintea să nu râdeţi de această alegere. În fond, nu-i vorba chiar de o plantă medicinală în accepţiunea generală, deşi fie că este verde sau uscată ceapa are compuşi ce o fac extrem de utilă în tratamente medicinale variate.

Din această pricină, fără a-i fi contestate calităţile, n-o s-o găsiţi tratată chiar ca o plantă medicinală din Farmacia Domnului în majoritatea tratatelor despre fitoterapie. Spre cinstea Editurii Călin, care include în cuprins şi alimentele medicinale cu un rost destul de important, ceapa este amintită în cartea “Dicţionarul plantelor de leac”.
Fiind prezentată ca una dintre cele mai cunoscute plante din casa şi de pe lângă casa omului gospodar. Este o plantă bienală, cu o tulpină dreaptă şi un bulb subpământean. E vorba de binecunoscutul bulb folosit pe scară largă în bucătărie, la gătit. Dar şi la salate. Florile de ceapă sunt mici, albe-gălbui, dispuse grupat, cu miros specific, dar apăsător. Ceapa înfloreşte în lunile iulie şi august, iar fructul este o capsulă ce conţine seminţele de culoare neagră. Din aceste seminţe, agricultorii pricepuţi obţin arpagicul.
Originară din Asia, ceapa se culvită, astăzi, pe toate continentele, nu şi în Antartica. Mai precis spus, ceapa se cultivă în toată lumea civilizată.
Substanţe active importante. Ceapa conţine enzime, vitaminele A, B1, B2 şi C, minerale esenţiale, precum şi disulfură de alil şi propil, grăsimi şi, culmea, zaharuri. În special ceapa roşie, mai plăcută la gust tot timpul anului.
Întrebuinţări. În popor, se zice despre ceapă că este o garanţie a longevităţii. La fel ca şi mărul, ambele ţin doctorul departe de casă dacă sunt mâncate în fiecare zi. Este cunoscută ca fiind un foarte bun tonic, cu proprietăţi antiinfecţioase, la fel ca şi usturoiul. Ca puternic diuretic, o importantă calitate a cepei şi de luat în seamă pentru aceia care nu au voie să consume sare. Prin consumul de ceapă se elimină sarea din organism şi se mai zice că are o contribuţie importantă la producerea spermei, în cazul bărbaţilor.
Le fel, ceapa este recomandată în bolile pulmonare şi în prevenirea accidentelor vasculare, fiind un anticoagulant foarte activ. Ceapa mai are efecte benefice şi în ciroza hepatică, în pleureztii, în tratarea leziunilor bucale, acţiunea sa bactericidă fiind puternică şi semnificativă.
SENZAŢIONAL! Se afirmă, şi nu fără temei, că un consum zilnic de ceapă preîntâmpină apariţa cancerului. De unde a apărut şi zicerea: Nici o masă fără ceapă!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here