Plante medicinale din Farmacia Domnului – Socul combate multe boli, printre care şi obezitatea!

3358

Denumire ştiinţifică: Sambucus nigra.
Denumire populară: coramnic, soc negru, iboz.
Prezentare. Creşte sălbatic, pe pietrişuri, socul fiind un arbust înalt ce ajunge la patru-cinci metri, uneori sub formă de tufă, cu frunze mari imparipenat – compuse şi flori al-gălbui sau numai albe. Scoarţa socului este crăpată, iar tulpinile sale fac cârtiţele să se depărteze din cauza mirosului său ce nu le place, la fel cum îndepărtează şi şoarecii. Planta are măduva albă, în mare cantitate în interiorul tulpinilor, în defavoarea părţii lemnoase. Înfloreşte în lunile mai-iunie şi iulie. Fructele au culoarea neagră şi din ele se poate prepara o gustoasă dulceaţă. Socul creşte în păduri, în luminişuri şi poieni, preferând terenurile pietroase din tufărişuri, în zone cu vegetaţie amestecată.
Este cu o importanţă medicinală deosebită. Nu doar florile, dar şi scoarţa, fructele şi rădăcinile. Din soc se prepară mai multe produse medicinale: infuzia de flori, socata, sucul de boabe, dulceaţa de boabe coapte, decoctul de scoarţă, ceaiul fiind cel mai diuretic dintre toate plantele medicinale din flora spontană, şi chiar vinul de soc.
Substanţe active importante: amine, substanţă specifică, zaharuri, ulei volatil, rutozide, tanin şi mucilagii.
Întrebuinţări. Infuzia de soc este puternic sudorifică, fie ea din flori, fructe, scoarţă ori rădăcini. Sub formă de infuzie, florile acţionează împotriva reumatismului, bolilor de rinichi, gripei, răcelilor, bronşitei şi provoacă apariţia transpiraţiei. Infuzia de flori de soc se foloseşte, de asemenea, în tratamente de combatere a obezităţii, a constipaţiei, dar şi ca atenuator al efectelor sedativelor. În uz extern combate abcesele şi furunculele. Infuzia din fructe, rădăcini şi scoarţă provoacă o puternică diureză şi o stare de bine, de relaxare generală, fiind, de asemenea un bun agent de curăţire a tractului gastro-intestinal şi a celui urinar. Aceeaşi infuzie din fructe, scoarţă şi rădăcini de soc se utilizează la băi locale ori se pun cataplasme.
O cură prelungită curăţă şi sângele. Dar socul face parte din reţetele sau compoziţia ceaiurilor necesare tratamentului adjuvant în pneumonie.
Se consumă. Ca infuzie, se recomandă trei căni de ceai pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale.
Contraindicaţii: Nu are de niciun fel.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here