Portocalele ţin gripa la distanţă

441
gallery_8425_9_22955Încă este perioada portocalelor. Coşul cu portocale nu ar trebui să lipsească din casa noastră. Profită din plin, pentru că portocala este un fruct minune, cu nenumărate proprietăţi benefice pentru sănătatea ta.

Ceea ce puţini dintre noi ştim, însă, este faptul că portocalele, devenite pentru mulţi simbolul iernii, au numeroase proprietăţi curative, care pot ajuta organismul în lupta cu bolile! Astfel, printr-un consum frecvent de portocale poţi avea o imunitate crescută.

Dacă te confrunţi cu gripa sau răceala renunţă la ideea greşită de a folosi antibiotice şi încearcă să consumi cât mai multe portocale. Consumul de portocale poate fi un remediu extraordinar pentru astfel de afecţiuni. Portocalele au efecte antiinfecţioase, stimulează imunitatea prin concentraţia mare de vitamina C pe care o conţin şi reduc considerabil simptomele neplăcute provocare de afecţiunile virale. Proprietăţile curative ale portocalelor contribuie la ameliorare febrei, a durerilor de cap, eliminând senzaţia de vertij şi astenia.
Bogate în vitamina C
S-a demonstrat ştiinţific că sucul de portocale are foarte multă vitamina C, are efecte pozitive mai puternice decât suplimentele găsite în farmacii.
Drept pentru care, dacă nu vrei să se atingă răceala sau gripa de tine, mănâncă multe portocale, pentru că întăreşte considerabil sistemul imunitar.
Detoxifică şi conferă energie
Portocala are aproape 90% apa, vitamine A,B,C, minerale, fosfor, fier, potasiu, fibre, sulf, cupru, magneziu şi calciu, şi 13% zahăr. După cum vezi, este un fruct-minune, care nici nu îngraşă.
Este un bun detoxifiant şi este recomandat celor cu sângele mai gros şi hepaticilor. Un pahar de suc sau un fruct mâncat dimineaţa pe stomacul gol este foarte bun pentru tine, mai ales că organismul o digeră foarte repede
Conţinutul de potasiu o face un bun energizant. Totodată, combate migrenele, deci înainte să iei un analgezic, încearcă una sau două portocale.
Remediu pentru insomnie
Portocala acţionează ca un sedativ sau somnifer pentru cei care nu pot dormi. Dacă ai de unde să faci rost de flori şi frunze de portocal, fă o infuzie din ele, altfel poţi găsi în magazinele de specialitate.
Combate colesterolul
În coajă şi în pieliţa care înveleşte miezul, portocala conţine hesperidina, o substanţă care reduce hipertensiunea arterială, colesterolul rău, şi are proprietăţi antiinflamatorii. Poţi să razi coaja şi să o foloseşti în orice mâncare care să nu fie supusă vreunui proces (fierbere, coacere, prăjire).
Previne osteoporoza
Consumul de suc de portocale duce la creşterea densităţii osoase. Astfel, chiar dacă nu te gândeşti poate de acum la osteoporoză, este important să ştii că şansele să suferi de această boală sunt reduse în cazul in care consumi regulat portocale.
Anticancerigen
Studiile au arătat că portocala este eficientă în lupta contra cancerului esofagian, orofaringian, dar şi stomacal. Riscurile de apariţie sunt reduse cu 40-50%.
Scade riscul îmbolnăvirii de inimă
Dieta trebuie neapărat să conţină portocale, pentru că s-a demonstrat că, datorită conţinutului ridicat de folaţi, potasiu şi vitamina C, reduce riscul atacurilor de inimă, cu până la 19%, în funcţie de cât de multe mâncăm.
Recomandate pentru diabetici
O singură portocală asigură 12,5% din necesarul de fibre, reducând colesterolul şi prevenind apariţia aterosclerozei (depunerea de grăsimi şi sclerozarea arterelor).
Portocalele sunt sănătoase pentru diabetici, pentru că ţin sub control glicemia, iar fructoza împiedică un nivel ridicat de zahăr în sânge.
Diminuează problemele cu constipaţia sau diaree.
Previne apariţia ulcerului şi a pietrelor la rinichi
Un studiu a demonstrat că un pahar de suc pe zi previne apariţia ulcerului gastric. În acelaşi timp, jumătate de litru de suc reduce semnificativ riscul de a face pietre la rinichi.
Menţine pielea frumoasă
Portocala este folosită în tratamentele împotriva acneei şi coşurilor, mai exact coaja sa.
Dacă amesteci pulpă de portocale cu iaurt sau smântână, obţii o masca pentru calmarea pielii, sau dacă o vei amesteca cu o lingură de miere, vei avea o mască cu efect hidratant.
Iar sucul ajută la albirea naturală a dinţilor.
Ştiaţi că…
Portocala este originară din Sud-Estul Asiei, India, Greci, Turcia, iar Brazilia, SUA şi Mexic sunt principalii producători mondiali. Chinezii o numesc „mărul chinezesc”, şi a fost considerată multă vreme „elixirul tinereţii”.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here