Primăvara, cel mai bun prilej de detoxifiere

468
urzicaCând e vorba despre corpul nostru şi starea noastră de disconfort, nu e greu să ne dăm seama că avem nevoie de o schimbare şi trebuie să facem ceva în acest sens, avem şi noi nevoie de detoxifiere. Fie că vorbim de ameţeli, balonări, digestie dificilă, dureri de cap sau stare de oboseală, somnolenţă, slabă concentrare, stare de deprimare continuă, toate tânjesc după aceeaşi soluţie: un program de detoxifiere, de curăţire a tubului digestiv de toxinele acumulate pe timpul iernii prin intermediul unei alimentaţii bogate în grăsimi şi glucide.

În postul Paştelui oamenii recurg la consumul vegetalelor de sezon care aduc un aport mărit de vitamine şi minerale, dar şi de proteine vegetale şi alte substanţe cu diverse roluri, ca antioxidanţi, anticancerigene, stimulatoare etc.
Pentru că ne aflăm în plin sezon de primăvară şi verdeţurile şi-au făcut demult apariţia, ar trebui să consumăm cu precădere stevie, urzici, spanac, leurdă, adică tot ceea ce nu găsim în alte perioade ale anului.
Stevia
Stevia este utilizată de sute de ani de locuitorii din Paraguay pentru îndulcirea ceaiurilor, fiind un bun înlocuitor al zahărului. Aceste zaharuri naturale pe care stevia le conţine au efect de scădere a glicemiei (concentraţiei glucozei în sânge), fiind utile în procesele de eliminare a surplusului adipos sau în cazul celor cu risc sau suferinzi de diabet. Stevia mai conţine o serie de vitamine şi minerale, ca vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, K, potasiu, calciu, magneziu, fier etc. Stevia prezintă de asemenea proprietăţi detoxifiante, curăţând organismul de toxine, tratând anemia, crescând imunitatea şi depozitele energetice ale organismului, având efecte tonifiante.
Urzica
Urzica este o planta puternic detoxifiantă şi tonifiantă pentru organism, fiind ideală pentru revenirea organismului după sezonul rece. Urzica tratează anemia şi previne astenia şi apatia fizică. Este un bun întăritor al imunităţii, tonifică organismul şi stimulează regenerarea ţesuturilor şi cicatrizarea rănilor.
Urzica are un conţinut bogat de săruri minerale: magneziu, potasiu, calciu, nitraţi şi de vitamine: A, B2, C, K etc. Consumul acestei plante aduce numeroase beneficii organismului. Previne căderea părului atât prin consum cât şi prin utilizarea măştilor, luptă împotriva coşurilor şi acneei, combate diareea şi alte boli ale aparatului digestiv, reglează tensiunea sângelui în aparatul circulator etc.
Spanacul
Spanacul – o altă planta de sezon foarte bogată în minerale şi vitamine, precum şi în antioxidanţi. Se cunoaşte că spanacul previne anemia prin conţinutul ridicat de fier, dar totodată şi bolile digestive, având un conţinut ridicat în fibre. Ca şi urzica, spanacul poate fi consumat cu încredere de către persoanele care doresc să slăbească, având un număr redus de calorii. Una dintre însuşirile remarcabile ale acestei plante este faptul că previne o anumită afecţiune a ochilor, AMD, boala care poate duce la orbire (cecitate).
Spanacul contribuie de asemenea la combaterea unor afecţiuni ale pielii precum şi la menţinerea sănătăţii glandei tiroide datorită unui conţinut moderat de iod. Spanacul are un conţinut bogat de acid folic, fiind benefic mai ales în cazul femeilor însărcinate. Consumat în stare crudă, spanacul previne apariţia celulelor canceroase.
Trebuie să ştiţi însă că spanacul nu este indicat suferinzilor de hepatită, gută sau artrită.
Leurda
Leurda este bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi, dar şi substanţe antiiflamatoare care luptă împotriva infecţiilor, întăresc imunitatea şi reduc riscul bolilor. Leurda este utilizată atât în scop detoxifiant al organismului prin consum zilnic, dar aduce beneficii şi în cazul a altor numeroase boli:
– Scade tensiunea arterială şi întăreşte sistemul cardio-circulator;
– Elimină paraziţii (viermii) intestinali;
– Previne anemia;
– Previne osteoporoza;
– Ameliorează erupţiile bolilor cronice de piele;
– Sporeşte vindecarea şi răspunsul la tratament în cazul tuberculozei pulmonare;
– Reduce durerile din reumatism;
– Combate constipaţia;
– Contribuie la vindecarea infecţiilor etc.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here