Primul ajutor în cazul sufocării cu alimente sau obiecte: Metoda Heimlich

7686

Copiii și bătrânii sunt cel mai des afectați de ingerarea greșită a alimentației din cauza dentiției incomplete, dar și a neatenției. De asemenea, mai ales în cazul copiilor, astfel de accidente se pot produce prin ingerarea unor obiecte de genul jucăriilor de dimensiuni mici, dezmembrate, dar și a monedelor.
adultCând o personă se îneacă apare senzaţia de sufocare, pielea victimei se înroşeşte, apoi capătă o culoare albastră, ceea ce, în termeni medicali, poartă numele de cianoză. În astfel de situaţii, cei aflați în preajma victimelor, de cele mai multe ori, se sperie și pleacă de lângă bolnav, ori acționează greșit, bătând pacientul cu palma la ceafă. Specialiștii în primul ajutor spun că, cea mai eficientă măsură de prim ajutor, în acest caz, este aplicarea corectă a manevrei Heimlich, o metodă de eliberare a căilor aeriene superioare. ”Heimlich” se pune în aplicare în momentul în care un bol alimentar, sau un corp străin, ajunge în gât şi blochează căile respiratorii, atunci când persoana înecată face eforturi disperate de a respira, dar nu poate trage aer în piept din cauza obstrucţiei la nivelul laringelui. Medicii mai spun că, înainte de aplicarea metodei Heimlich, dacă victima este conștientă și are reflexul de tuse păstrat, aceasta trebuie încurajată să tușească. În cazul în care victima este încă în stare de conștiență, dar dă semne de sufocare, trebuie aplicată urgent metoda Heimlich până la sosirea echipelor medicale.

Cum se realizează metoda Heimlich…
Manevra Heimlich crește presiunea în abdomen, împingînd diafragma în sus ducând la creșterea presiunii aerului din plămâni, forțând astfel ieșirea corpului străin din trahee.

Pașii de urmat la adulți și copiii de peste un an, sunt:
-plasarea salvatorului în spatele victimei, cu brațele în jurul taliei acesteia;
-degetul mare este pus pe abdomenul victimei, între ombilic și stern, iar restul degetelor se strâng;
-peste pumnul strâns se trece cealaltă mână și se efectuează mișcări de împingere în sus, rapid și cu forță. În cazul copiilor miscările se efectuează mai blând.
părim ajutor copil inecatÎn cazul în care victima este întinsă pe jos, metoda Heimlich se efectuează astfel:
-se așează podul palmei pe abdomenul victimei, între ombilic și stern
-se așează cealaltă mână peste prima, ținând coatele întinse
-se efectuează mișcări de împingere în jos și către cap, rapid și cu forță.
În cazul în care victima este singură, dar conștientă, poate și singură să-și aplice această manevră astfel:
-pumnul așezat pe abdomen, între ombilic și stern este acoperit cu mâna cealaltă
-se efectuează mișcări de împingere în sus ferme și rapide, iar dacă manevra nu dă rezultate, victima trebuie să se aplece pe spătarul unui scaun și să-și apese puternic abdomenul până când obiectul sau alimentul înghițit este expulzat.

Manevra Heimlich aplicată la sugari și copiii sub un an…
pri ajutor bebe În cazul sugarilor și copiilor mai mici, manevra Heimlich se efectuează diferit:
-se așează sugarul cu fața în jos sprijinit pe antebrațul salvatorului, susținându-i-se bărbia cu mâna și se aplică lovituri pe spate cu palma, între omoplați. Loviturile trebuie să fie mult mai blânde decât în cazul unui adult.
-dacă manevra nu dă rezultate, se întoarce copilul cu fața în sus și se apasă cutia toracică cu două degete la o lățime de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele, apăsarea făcându-se în jos și înainte spre cap.
-dacă este nevoie se repetă ambele proceduri.
Specialiștii în primul ajutor sunt de părere că efectuarea corectă a manevrei Heimlich este salvatoare de viață, de cele mai multe ori, victimele fiind salvate până la apariția echipajelor medicale.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here