Se schimbă vaccinurile împotriva poliomielitei

539

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) amintește că țările mai au la dispoziție două săptămâni pentru a schimba vaccinurile împotriva poliomielitei, de a cărei eradicare omenirea este ‘’mai aproape ca oricând’’. Numărătoarea inversă a început duminică, conform anunțului făcut vineri de purtătorul de cuvânt al programului de eradicare a bolii pentru OMS.

Poliomielita, boală foarte contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizia totală în câteva ore, îi afectează în principal pe copiii sub cinci ani. Poliovirusul sălbatic, din care nu au mai existat cazuri în Africa începând din august 2014, persistă astăzi în Afganistan și Pakistan, în timp ce boala era endemică în mai mult de 125 de țări în 1988. Dintre cele 3 tulpini de poliovirus sălbatic (de tip 1, tip 2 și tip 3), cea de tip 2 a fost eradicată în 1999.
Infecțiile de vaccin sunt, în cazuri rare, cauzate de un tip de vaccin — vaccinul antipoliomielitic oral trivalent, numit și vaccin antipoliomielitic oral de tip 2 — care conține mici cantități de virus atenuat, dar viu. Acest vaccin reacționează în sistemul digestiv și poate fi transmis prin intermediul apei contaminate cu materii fecale. Pentru a reduce riscul de infectare cu acest vaccin de tip 2, experții OMS recomandă ca țările să folosească de acum o versiune numită “bivalentă” a vaccinului, care nu mai conține decât tulpini de tipurile 1 și 3.

Vaccinare gratuită
Vaccinul antipoliomielitic se administrează, gratuit, elevilor din clasele pregătitoare şi clasa a II-a. Mulţi dintre părinţi pun sub semnul întrebării acest vaccin şi sunt decişi să refuze imunizarea propriilor copii. Specialiştii îi contrazic. Poliomielita, adesea denumită şi paralizie infantilă, este o boală infecţioasă virală acută, care se răspândeşte de la om la om. În programul naţional de vaccinare şcolară se regăseşte şi vaccinul antipoliomielitic, pentru elevii din clasă pregătitoare şi clasa a doua. Riscurile asociate acestui vaccin sunt destul de mari, după cum susţin unii părinţi, care refuză categoric să-şi imunizeze copii. Potrivit statisticilor, riscul de paralizie poliomielitică postvaccinală după administrarea de VPO este estimat la 1 / 2,5 milioane doze vaccinale (circa 15 cazuri / an în România). În afară de poliomielita paralitică postvaccinală, VPO poate fi responsabil şi de apariţia sindromului Guillain–Barré, care este o boală ce se caracterizează prin afectarea autoimună a sistemului nervos periferic. La persoanele cu imunodeficienţe (de exemplu SIDA), virusul din VPO poate provoca infecţii invazive şi deces.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here