Seminţele de susan şi rolul lor în alimentaţie

1154

susanÎncă de foarte mult timp, seminţele de susan sunt cunoscute şi utilizate ca aliment integral. Iată de ce susanul a devenit atât de popular: seminţele de susan reprezintă o sursă excelentă de fibre, foarte bogate în minerale, în special în zinc, magneziu şi fier.

De asemenea, puse în diferite mâncăruri, dau savoare chiar şi celui mai banal preparat culinar, în timp ce uleiul obţinut din seminţele de susan poate fi întrebuinţat la salate, precum şi la alte feluri de mâncare.

Despre seminţele de susan se mai spune că menţin vitalitatea, ducând la înlăturarea oboselii şi a stresului. Soldaţii romani, în marşurile lor spre diferite zone ale Imperiului Roman, luau cu ei în raniţă şi seminţe de susan. Din acestea preparau un fel de piure, la care adăugau şi chimion şi îl ungeau pe pâine.

Uleiul din seminţele de susan se foloseşte foarte des în bucătăria asiatică. În Japonia, China şi Coreea acesta are calităţi medicinale. Tot în aceste ţări, uleiul se obţine atât din seminţe proaspete de susan, dar şi din seminţe prăjite, ceea ce îi dă un gust deosebit, foarte apreciat. În Occident, uleiul din seminţe de susan se utilizează la obţinerea săpunurilor şi a produselor cosmetice. În fiecare an, în lume recolta de seminţe de susan este de 3 milioane de tone, dintre care aproximativ 65% este folosită în producţia de ulei. La ora actuală, China este ţara în care se cultivă cea mai mare cantitate de seminţe de susan, urmată de India.

Seminţele de susan conţin minerale (cupru, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc şi potasiu), precum şi vitamine (B, D, E şi F).

Datorită faptului că sunt antiinflamatoare aceste seminţe sunt indicate persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. De asemenea, manganul survine în metabolismul grăsimilor şi al carbohidraţilor, cu rol în susţinerea densităţii osoase. Calciul şi zincul sunt două minerale care au rol în păstrarea sănătăţii oaselor, de aceea seminţele de susan sunt indicate persoanelor cu osteoporoză. Tensiunea arterială, insomniile şi durerile de cap pot fi înlăturate consumând seminţe de susan, în special datorită conţinutului lor bogat în magneziu.

Consumate moderat, dar frecvent, seminţele de susan vor completa necesarul organismului de fibre. De asemenea ajută la micşorarea colesterolului şi a riscului de cancer de colon şi prostată. Prin conţinutul de acizi polinesaturaţi, susanul este excelent pentru păstrarea sănătăţii inimii.

Pentru a vă bucura de substanţele nutritive ale seminţelor de susan trebuie să le consumaţi ca atare sau să le adăugaţi în produsele de patiserie. Sănătatea poate fi îmbietoare!

În comerţ susanul se poate procura de la magazinele cu produse naturiste.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here