Sinuzita, o afecţiune de sezon

2899
sinuyitaSinuzita este o inflamare la nivelul sinusurilor paranazale care se manifestă în special în sezonul rece. Aceasta se manifesta prin dureri de cap, secreţie nazală, nas înfundat, senzaţie de cap greu, oboseală şi uneori febră.
Conform specialiştilor sinuzita este de două feluri:
Acută – cauzată de obicei de o inflamaţie virală, nu durează mai mult de 4 – 5 săptămâni.
Cronică – apare în urma unei infecţii bacteriene sau fungice şi pot apărea modificări permanente ale mucoasei, lucru care poate duce la complicaţii cum ar fi bronşita, traheita sau infecţii oculare şi meningita.

Sinuzita acută este de obicei o urmare a unei infecţii virale a tractului respirator superior, însă şi alergenii sau factorii poluanţi pot fi responsabili de apariţia sinuzitei. De asemenea, bacteriile (Streptococcus, Haemophilus, Staphylococcus si Moraxella) şi ciupercile pot reprezenta o altă cauză a instalării sinuzitei. Polipii nazali şi deviaţia de sept sunt şi ele două motive suficient de puternice pentru apariţia sinuzitei.
Simptomele sinuzitei: nas înfundat, secreţii nazale purulente, urât mirositoare, cefalee şi senzaţie de cap greu, oboseală şi iritabilitate, tuse, greaţă şi stări de vomă, dureri dentare, dureri ale frunţii (deasupra nasului), lipsa mirosului şi a gustului, stări febrile.
Depistarea sinuzitei
În mod normal, sinuzita acută este depistată în urma unei radiografii a sinusurilor, însă testele alergologice cutanate şi tomografiile computerizate sunt de un real ajutor în diagnosticarea sinuzitei. De asemenea, examenul microscopic, bacteriologic şi cel endoscopic al cavităţilor nazale pot ajuta la depistarea rapidă a sinuzitei, dar asta însă numai în urma unui control amănunţit al medicului. La finalul tratamentului prescris este obligatorie vizita la medic – acesta va decide în urma consultaţiei dacă tratamentul a avut efectul scontat sau dacă mai trebuie ţinut câteva zile.
Atenţie! Lipsa tratamentului pentru îndepărtarea sinuzitei poate avea urmări grave, ca de exemplu: complicaţii loco-regionale (supuraţii ale masivului cranio – facial şi cerebral), tromboflebite ale sinusului cavernos şi chiar pierderea vederii. Este necesar să se evite praful, fumul (în special cel de ţigară) frigul şi curentul – aceşti factori pot agrava vizibil sinuzita.
Tratamente naturiste pentru sinuzită
Spălături cu apă sărată sau apă din mare
În cazul în care nu ai acces la apa de mare, poţi prepara chiar la tine acasă o soluţie potrivită: amestecă o jumătate de litru de apă călduţă cu 3 linguriţe de sare grunjoasă neiodată şi fă spălături nazale cu această soluţie, de două ori pe zi (o dată dimineaţa şi o dată seara). Sarea este un dezinfectant foarte puternic, iar soluţia poate fi utilizată chiar şi pe post de picături nazale.
Inhalaţii cu uleiuri volatile
Fierbe un litru de apă, adaugă în el trei linguri de sare grunjoasă neiodată şi 10 picături de ulei volatil de mentă şi 5 picături de ulei volatil de brad , după care inhalează vaporii. Rolul acestui tratament este de a dilua secreţiile nazale, până la eliminarea lor definitivă. Se bea mult ceai cald de mentă cu suc proaspăt de lămâie.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here