Soarele şi cancerul de piele

479

expuenrea la soare1Statul la soare pe perioade mari de timp, provoacă arsuri solare mai ales la persoanele cu pielea sensibilă şi albă, şi astfel creşte riscul de cancer de piele. Cancerul de piele sau melanomul este foarte des întâlnit şi este cauza expunerii prelungite la soare. În fiecare an se depistează peste 2 milioane de cazuri noi, multe dintre ele fiind de fapt melanoame maligne pe întreg globul, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.

 

 

În zilele noastre, pielea bronzată a detronat puternic pielea albă, care în trecut era un simbol al frumuseţii. Specialiştii sunt de părere că există o lipsă a responsabilităţii în legătură cu expunerea la soare, mai ales în perioada copilăriei, prin apariţia unui număr tot mai mare de cancere cutanate şi a bolnavilor de cataractă. Sateliţii din spaţiu depistează o diminuare a păturii de ozon, cel care ne apără împotriva razelor nocive ale soarelui. Din această cauză, educarea populaţiei din generaţiile tinere în legătură cu expunerea la soare este necesară şi chiar urgentă, pentru a se preîntâmpina cancerul de piele.

Tipuri de cancer de piele – Specialiştii au descoperit trei tipuri de cancer de piele:

1.Melanom. Melanomul se întâlneşte cel mai puţin, dar este cel mai periculos cancer de piele. Apare de regulă, ca o pată maronie pe piele, se aseamănă cu o aluniţă mai neobişnuită. Conturul este neregulat, iar culoarea este diferită poate fi maronie, roşiatică sau gri. Pacienţii aseamănă această aluniţă cu un neg sau cu o insectă prinsă pe piele. La bărbaţi melanomul apare în partea de sus a spatelui, iar la femei pe pulpă sau spate. De regulă nu apare niciun simptom, şi din această cauză se recomandă consultul dermatologic cât mai des.

2.Carcinoame bazocelulare şi spinocelulare. Acestea se dezvoltă în mare parte pe porţiunile expuse la soare şi la început apar sub forma unor băşici translucide sau a unui neg. Această băşică se poate mări şi îi poate apărea o crustă deasupra. Această crustă cade dar apare în locul ei alta. De obicei, leziunea este roşie sau de culoarea cărnii, dar poate fi şi maronie. Carcinoamele spinocelulare apar de regulă pe porţiunile care au fost afectate de expunerea la soare.

3.Keratoze solare. Keratozele sunt de culoare roşiatică sau brună, şi se prezintă ca o crustă care durează mai mult timp. Apar pe zonele expuse la soare. Atunci când persoana înlătură crusta, aceasta se formează din nou. Aşa cum spun specialiştii, pacienţii prezintă keratoze solare, de natura „precanceroasă”. Unele dintre ele devin carcinom spinocelular. Dar numai un specialist dermatolog poate pune diagnosticul acestei leziuni şi poate recomanda un tratament adecvat.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here