Tratamente din plante pentru viroze respiratorii

738
plante tratamentPlantele vin întotdeauna în ajutorul nostru când suferim de o anumită afecţiune. Numai ca noi să ştim cum trebuie să le folosim. Iată în continuare câteva reţete naturiste pentru răceală şi gripă:
Hrean. Se pun pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, învelit într-o batistă.

Hreanul se ţine 5-30 de minute pe frunte şi la rădăcina nasului. Persoanele cu piele sensibilă vor ţine mai puţin cataplasma.

Măceşele sunt cea mai importantă sursă de vitamina C. O porţie de o linguriţă de măceşe pe zi, pentru prevenirea gripei sau două-trei linguriţe de pulbere de măceşe atunci când suntem bolnavi.
Cătina. La 100g miere se adaugă 30 g fructe de cătină, se lasă la macerat 3-7 zile, după care se dau copiilor câte 2 linguriţe/zi, iar adulţilor 2 linguri/zi. Se ia până la ora 14, deoarece este puternic energizant şi seara poate produce palpitaţii şi somn agitat.
Inhalaţii cu ulei de pin sau ulei de pin sub formă de picături (nu mai mult de 6 picături/zi)
Fructe de cătină albă, frunze de pătlagină, flori de nalbă de cultură, flori de lumânărică. Plantele se fierb împreună în 200-300 ml apă, soluţia se lasă la răcit şi se face gargară de 3 ori pe zi.
În usturoi s-au descoperit mai mult de 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene. Pentru a preveni răceala sau îmbolnăvirea de gripă, mestecaţi câte o jumătate de căţel de usturoi dimineaţa, la prânz şi seara. Dacă răceală v-a prins deja, zdrobiţi 5-6 căţei de usturoi, amestecaţi cu 10 linguriţe de miere şi luaţi din acest preparat câte o linguriţă, din jumătate în jumătate de oră.
Sucul de lămâie. Fructul se stoarce într-un pahar, iar la sucul obţinut se adaugă 2 linguriţe de miere şi coajă rasă anterior, apoi se completează restul cu apă. Se lasă la macerat 1-2 ore, după care se bea. Se beau 3-4 pahare într-un interval de 12 ore.
Tinctura de propolis, câte 1 linguriţă dimineaţa şi seara cu puţin ceai.
Echinaceea sub formă de extract, tinctură sau comprimate. Administrarea încă de la debutul gripei şi până la ultimul stadiu al ei
Tratamentul sinuzitei cu hrean. O cură de 5 zile, aplicare de 1-2 ori pe zi
Împachetare caldă cu infuzie de flori de tei sau soc;
Frecţii cu oţet de mentă, salvie sau levănţică;
Inhalaţii cu aburi de infuzie de busuioc sau muşeţel, urzică sau gălbenele;
Comprese fierbinţi pe piept cu suc de lămâie;
Băi fierbinţi la picioare cu făină de muştar.
Flori de tei, flori de soc-infuzie din 1-2 linguriţe la o cană de apă (se beau 2-3 căni pe zi)
Flori şi rădăcina de ciuboţica-cucului-mai ales când afecţiunea este însoţită de tuse. Infuzie (din flori) sau decoct (din rădăcini) dintr-o linguriţă la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi.
Coaja de salcie decoct din 2 linguri coajă la o cană de apă; se beau 2-3 linguri pe zi.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here