Tulburarea bipolară – o boală psihică periculoasă

1560

Tulburarea bipolară, cunoscută şi sub numele de depresie maniacală, este o boală psihică ce determină schimbări bruşte ale dispoziţiei. Bolnavul simte că trăieşte într-un roller coaster: acum se află în vârf, se simte fericit, iar în secunda următoare se prăbuşeşte într-o depresie ce pare fără ieşire.

Simptomele fazei depresive
Fără tratament, o persoană care suferă de tulburare bipolară trece prin episoade intense de depresie. Simptomele includ: tristeţe, anxietate, pierderea energiei şi a speranţei, plâns incontrolabil. Pacienţii îşi pierd interesul pentru activităţi care le erau odată pe plac. Ei se îngraşă sau slăbesc, dorm prea mult sau prea puţin şi se gândesc la suicid.

Simptomele fazei maniacale
În timpul fazei maniacale, pacienţii se simt euforici şi cred că pot reuşi orice. Sunt foarte încrezători în forţele proprii, nu judecă lucrurile corect, au apetit sporit pentru sex, cheltuie mulţi bani, comit indiscreţii sexuale, conduc cu viteză, abuzează de vicii. Trei sau mai multe din aceste simptome manifestate săptămânal indică un episod maniacal.

Bipolar I vs. Bipolar II
Oamenii cu tulburare bipolară I cunosc episoade de manie susţinută şi au adesea episoade depresive. Cei cu tulburare bipolară II trec prin episoade depresive majore, cu manii mai puţin severe.

Tulburarea bipolară mixtă
Bolnavii cu tulburare bipolară mixtă experimentează depresia şi mania în acelaşi timp. Acest lucru duce la un comportament imprevizibil, cum ar fi plânsul în timpul realizării activităţii preferate. Tulburarea bipolară mixtă este comună la vârste tinere, mai ales în timpul adolescenţei.

Cauzele tulburării bipolare
Nu se cunosc exact cauzele tulburării bipolare, însă medicii presupun că substanţele chimice din creier fluctuează anormal. Când anumite substanţe sunt secretate în cantităţi prea mari se creează mania, iar când scad sub un anumit prag, rezultă depresia.
Tulburarea bipolară afectează deopotrivă bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 15 şi 30 ani. Riscurile cresc dacă un membru al familiei a fost diagnosticat, însă medicii nu cred că boala are doar cauze genetice. Poate fi de vină şi un eveniment traumatic, stresul, abuzul de droguri sau alţi factori necunoscuţi până acum. Aproximativ 60% dintre bolnavii cu tulburare bipolară au probleme cu drogurile sau alcoolul. Pacienţii recurg la acestea pentru a-şi uşura simptomele, în special în faza maniacală.
Oamenii care suferă de tulburare bipolară sunt de 10-20 ori mai predispuşi la suicid decât un om sănătos. Semnele prevestitoare includ: discuţii despre sinucidere, rezolvarea problemelor şi comportament riscant. Oricine are un comportament suicidar trebuie luat foarte în serios şi dus la specialist.
Un pas important în diagnosticarea tulburării bipolare este excluderea cauzelor posibile a schimbărilor bruşte de dispoziţie. Acestea includ: răni la cap, alterări tiroidiene, HIV, diabet, ADHD, tulburări de comportament alimentar, schizofrenie, anumite tratamente medicamentoase. Tulburarea bipolară nu se diagnostichează printr-un test. Psihiatrul pune de obicei acest diagnostic pe baza unei discuţii cu pacientul despre schimbările sale de dispoziţie.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here