Un caz de oreion, diagnosticat de medicii gorjeni

1455

Potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, persoană din județul nostru a fost diagnosticată cu parotidită epidemică (oreion), în primul trimestru al anului în curs. Oreionul este o boală contagioasă, fiind o afecţiune frecventă a copilăriei, produsă de virusul urlian.

Parotidita epidemică, sau oreonul, se transmite pe cale aeriană, prin picături emise de bolnav prin respiraţie, tuse, strănut sau prin obiecte contaminate, de exemplu, veselă. Cel mai des apare în a doua parte a copilăriei şi în adolescenţă sau la adulţii tineri, fiind foarte rară până la 2 ani. Anul trecut, la nivelul judeţului nostru nu a fost înregistrat niciun caz, însă în primul trimestru al anului 2016 a apărut o îmbolnăvire. „O persoană din județul nostru a fost diagnosticată cu parotidită epidemică (oreion), pe parcursul primului trimestru al anului”, confirmă purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Debutul bolii este brusc, cu febră moderată, cefalee, dureri musculare, oboseală, dureri în zona parotidiană, urmate la 12-24 de ore de tumefacţia parotidei (în faţă şi mai jos de ureche), cu deformarea regiunii. Diagnosticul este pus, de regulă, de medicul de familie sau de un specialist infecţionist. Odată confirmată infecţia, bolnavul va fi izolat la domiciliu şapte-zece zile, dar trebuie dus la medic la orice semn de complicaţie. Medicii spun că nu există un tratament etiologic pentru oreion şi de aceea terapia se limitează la măsuri de susţinere şi regim igieno-dietetic. Repausul la pat este indicat pe perioada febrilă. Bolnavul trebuie bine hidratat, iar hrana trebuie să fie moale, astfel încât să nu necesite un efort masticator. De asemenea, se evită citricele şi sucurile acide. Pentru combaterea durerii se pun comprese reci la nivelul zonelor inflamate.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here