Usturoiul verde este un adevărat dar al naturii, în compoziţia sa aflându-se o serie de vitamine – A, B1, B2 şi C, substanţe minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, iod, siliciu şi calciu, aminoacizi, antibiotice, şi unii factori anticancerigeni. Iată câteva avantaje pe care usturoiul verde le aduce sănătăţii:
Luptă împotriva cancerului
Studiile efectuate de cercetătorii scoţieni au scos la iveală faptul că sărurile de iod din usturoi au un efect remarcabil asupra sănătăţii ţesutului glandelor mamare. Eterii care sunt răspunzători de mirosul puternic al usturoiului activează zonele olfactive din creier şi facilitează absorbţia iodului în sânge, ceea ce înseamnă că susţine şi funcţiile tiroidei şi glandelor mamare. Mecanismul nu a fost în totalitate elucidat dar ce se poate spune este faptul că tiroxina care se găseşte în sânge modifică în bine activitatea celulelor glandelor mamare şi duce la scăderea riscului la cancer. Aşadar, consumul de usturoi, mai cu seamă al celui verde, nu dă voie apariţiei mutaţiilor genetice care este pasul spre cancerizarea celulei.
De ce trebuie să consumăm cât mai mult usturoi verde
Cercetătorii francezi au reliefat faptul că absorbţia siliciului din usturoi, precum şi din fructele de mare este benefică pentru fabricarea de globule albe anticanceroase, capabile de a produce cantităţi mari de interferon, duşmanul de temut al celulelor canceroase. Prin anumite teste s-a demonstrat că un consum zilnic de usturoi, mai ales verde, poate reduce riscul de cancer, cum ar fi cancerele de sân, de prostată, dar şi altele.
Scade colesterolul si trigliceridele
Persoanele care consumă des usturoi au nivelul colesterolul din sânge scăzut şi al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare. Şi usturoiul verde şi ceapa conţin un antioxidant puternic numit cuercitina, care au rol semnificativ în combaterea problemelor circulatorii, a bolilor de inimă şi a cancerului.
Benefic pentru fluxul sangvin şi reduce tensiunea
Usturoiul are rol hipotensiv şi de îmbunătăţire a circulaţiei periferice. Studiile anumitor cercetători americani au demonstrat că în usturoi se găsesc mai mult de 12 principii active care acţionează la nivelul circulaţiei sangvine. De asemenea, usturoiul mai conţine şi alicina care are rol de anticoagulant, stopând formarea trombozelor, deci blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sânge.
Contra inflamaţiilor şi fortifică imunitatea
Usturoiul uscat şi cel verde conţin, cum am mai spus, alicină, un antibiotic natural cu mai multe întrebuinţări precum şi substanţe cu efect antiinflamator, antiviral şi antifungic. Acesta fortifică sistemul imunitar, protejează organismul de infecţii şi de alte boli.
Bun pentru glandele endocrine
Usturoiul verde în comparaţie cu cel uscat, conţine ceva în plus şi anume fitohormoni, hormoni vegetali care reglează funcţiile endocrine.
Contraindicaţii
Persoanele care suferă de gastrită trebuie să fie precauţi la consumul de usturoi, deoarece poate provoca arsuri stomacale. Şi hipertensivii trebuie să evite excesul, pentru a nu-le scădea şi mai mult tensiunea.
Cristina Răscol