Viaţa sănătoasă – Când apar și cum ameliorăm varicele?

2417

Daca vă confruntaţi cu vene umflate la nivelul picioarelor, picioare obosite, grele și dureroase, mâncărimi și arsuri de-a lungul venelor umflate, este posibil să suferiți de vene varicoase sau varice care necesită consult medical și tratament.
Varicele se pot extinde și în unele cazuri devin proeminente. Acestea pot fi observate la unele persoane în zona coapselor, picioarelor, gambelor și gleznelor. Venele varicoase sunt rareori o afecțiune gravă și nu necesită, de obicei, niciun tratament.
Trebuie să cereți sfatul medicului în cazul în care venele varicoase vă provoacă dureri sau disconfort, pielea de deasupra venelor este inflamată și iritată sau atunci când durerile de la nivelul piciorului provoacă iritații pe timp de noapte și vă perturba somnul.
În cazul în care medicul consideră că este necesar să se analizeze varicele poate trimite pacientul la un specialist în flebologie. După examinare, specialistul va decide dacă sunt necesare investigații suplimentare (testul Doppler; scanarea color duplex cu ultrasunete).
Varicele sunt o problemă delicată întâlnită la peste 50% dintre femei. De obicei, aceste vene inestetice apar la nivelul picioarelor, de cele mai multe ori pe gambe, dar varicele pot afecta orice parte a corpului. În ceea ce privește culoarea, ele sunt de obicei fie albastre, fie mov sau verzi. Cu cât sunt mai mari și mai proeminente, cu atât pot fi mai grave.

Cauze care duc la apariția varicelor
• Ereditatea – afecțiunile vasculare au caracter ereditar. La femei se manifestă printr-un țesut conjunctiv extrem de slab ce nu mai asigură aceeași protecție a destinderii venelor fapt determinat de hormonii specifici feminini. Și barbații sunt afectați de factorii ereditaţii care duc la apariția afecțiunilor vasculare.
• Vârsta – pe parcursul trecerii anilor, pereții venelor își pierd din elasticitate și prezintă un risc mai mare de apariție a varicelor și a tulburărilor la nivel vascular.
• Lipsa exercițiilor fizice – sedentarismul diminuează flexibilitatea mușchilor și intensitatea mișcărilor, ceea ce determină blocarea sângelui în picioare și umflarea excesivă a acestora.
• Pantofii cu tocuri înalte sau cu platformă – îngreunează fluxul de sânge, pe termen lung ducând la afecțiuni ale venelor.
• Hainele strâmte – nu achiziționați piese vestimentare strâmte care pot restricționa circulația sanguină și pot grăbi apariția varicelor.
• Obezitatea – obezitatea este un factor de risc pentru varice și pentru sistemul vascular din picioare din cauza presiunii exercitate de grăsimea în exces.
• Băile fierbinți și expunerea excesivă la soare – evitați căldura excesivă la nivelul picioarelor, cum ar fi băile sau dușurile fierbinți. Căldura are tendința de a accentua destinderea vaselor de sânge ceea ce poate duce la acumulări și mai mari de sânge.
• Saunele și solarii în exces – temperaturile ridicate înregistrate la nivelul gleznelor rezultă în acumulări mari de sânge și blocarea unui flux eficient sanguin.
• Deshidratarea – duce la apariția cheagurilor de sânge respectiv a varicelor din cauza îngustării vaselor de sânge și îngroșarii sângelui. Evitaţi consumul de alcool și cafea, factori determinanți ai deshidratării.

Sfaturi utile pentru tratarea varicelor
Dacă vă confruntați deja cu această problemă faceți schimbări în dietă, pentru a vă îmbunătăți aportul de nutrienți care ajută circulația. Evitați constiparea, întrucât aceasta pune presiune pe vene. Consumați alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe și legume) deosebit de utile la ușurarea eliminării prin aglomerarea reziduurilor și favorizarea contracțiilor în tractul digestiv.
Evitați să consumați alimente sărate sau prăjite; în locul acestora includeți în meniul zilnic fructe și legume proaspete. Renunțați la carnea de porc, grăsimi animale, mezeluri și conserve, produse de patiserie și mâncare procesată industrial. Aportul de sare este și el dăunător căci încurajează reținerea de lichide, inflamarea corpului și hipertensiunea. Nici carbohidrații rafinați și zahărul nu sunt recomandați, căci favorizează constipația și îngrașă.
Consumați alimente care conțin grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, semințe (inclusiv seminţe de dovleac), sardine și nuci atât de bogate în vitamina E. Mâncați ficat, sardine, ouă, crustacee și semințe de dovleac pentru aportul important de zinc.
De asemenea, este recomandat să consumați afine, vișine și coacăze negre pentru bioflavonoizi și vitamina C. Consumați citrice, căci studiile arată că hesperetina, o flavonoidă din citrice, intensifică acțiunile vitaminei C și ajută la funcționarea optimă a capilarelor. Alte flavonoide din mere, hrișcă sau grapefruit alb și-au dovedit, conform studiilor, eficiența în prevenirea sau ameliorarea problemelor cu varicele.

Tratamente naturiste pentru varice
Un tratament naturist eficient pentru varice este cel extern, cu argilă. Se amestecă argila cu apă până se omogenizează compoziția și se obține o pastă moale. Pasta obținută se aplică pe locurile cu varice și se ține două-trei ore. În cazul în care apare senzația de frig sau durere, se îndepărtează argila. Un alt tratament naturist de varice care dă rezultate bune este format din consumarea a 2 căni de ceai de coada calului pe zi și 3 căni pe zi de ceai de urzică. În paralel, se unge locul varicos cu alifie de gălbenele.
Extractul de frunze de ginkgo biloba este eficient ca tratament naturist în caz de varice și tromboflebită. Extractul de Ginkgo biloba ameliorează circulația sanguină, este vasodilatator asupra circulației capilare, venoase și arteriale, ajută la menținerea integrității și permeabilității pereților vaselor de sânge prin împiedicarea depunerii de lipide la acest nivel, scade fibrinogenul din plasma sanguină și astfel reduce vâscozitatea sanguină, reface leziunile celulare vasculare. Ceaiul de viță de vie îmbunătățește circulația. Totodată, uleiul de sâmburi de struguri este și el recomandat în tratamentul naturist al varicelor.
Cel mai important lucru, pe lângă toate aceste tratamente este să faceți în mod regulat exerciții fizice pentru a vă îmbunătăți circulația și ameliora varicele. Evitați activitățile care supun picioarele la șocuri mari. E recomandat să mergeți pe jos, să mergeți cu bicicleta sau să înotați. Joggingul trebuie evitat însă deoarece crește presiunea în partea inferioară a piciorului și vă poate agrava varicele.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here