Viaţa sănătoasă – Cum să învingi infecțiile tractului urinar

1733

Infecțiile tractului urinar afectează, în fiecare an, milioane de oameni, cele mai predispuse fiind femeile. Usturimea la urinat, durerile la nivelul bazinului sau în zona lombară, senzație ce iradiază către coapsă, urinările frecvente sau dificultatea la urinare, dar și prezența unei cantități reduse de urină chiar și atunci când nevoia de a urina este foarte mare, sunt simptomele infecțiilor urinare. Dacă afecțiunea nu este tratată la timp, bolnavii prezintă febră ridicată, senzație de greață, vărsături, diaree, paloare, dureri de cap intense, astenie, hipertensiune arterială.

Oricine se confruntă cu aceste simptome trebuie să consulte medicul specialist, iar următorul pas, pentru a pune diagnosticul, este urocultura. Cele mai frecvente infecții diagnosticate prin urocultură sunt cistitele (infecții ale vezicii urinare frecvente la femei), nefrita și pielonefrita la nivelul rinichilor și căilor urinare superioare.
Tratamentul recomandat de medic, care în general are la bază un antibiotic și un antiinflamator, trebuie urmat întocmai, însă acesta va avea un succes mult mai mare dacă va fi completat cu o alimentație sănătoasă și o hidratare corespunzătoare. De foarte multe ori, infecțiile urinare sunt rezistente și există mari șanse să revină astfel că, pentru prevenirea acestora, natura este cea care și de această dată vine în ajutor.

sanatate1Remedii naturale recomandate de apifitoterapeuți
Curele cu apă și ceaiuri previn, dar și ajută la tratarea infecțiilor urinare. Extrem de benefică pentru corpul uman, apa s-a dovedit a fi eficientă și în prevenirea și tratarea infecțiilor urinare, ea ajutând foarte mult la dezintoxicarea organismului. Specialiștii în domeniu spun că, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, este recomandat să se consume un litru de apă. În cazul în care organismul nu tolerează de la început o cantitate atât de mare de apă, se poate începe cu o cană de 250 ml, apoi se creşte progresiv până la un litru. Şi ceaiurile sunt foarte utilizate în infecții urinare. Ceaiurile de iarbă neagră, busuioc, rozmarin, salvie, afin, merișoare, coada calului, coada șoricelului, sânziene, urzică, năpraznic sau brânca ursului, pot fi consumate separat atât preventiv, cât și ca tratament.
Alimentele pot fi medicament în tratarea și prevenția infecțiilor urinare. Usturoiul și ceapa sunt printre cele mai puternice antibiotice naturale și mai ales stimulente ale activității rinichilor. Foarte eficiente sunt și ciorbele și supele calde. Frunzele și rădăcinile de țelină, pătrunjel și mărar, principalele ingrediente ale ciorbelor, sunt foarte eficiente în tratarea bolilor aparatului renal. Ciorbele și supele trebuie consumate zilnic. Strugurii, de asemenea, prin cantitatea mare de apă pe care o conțin, au un puternic efect diuretic. Se fac cure de două săptămâni, perioadă în care se consumă zilnic un kilogram de struguri. Şi merele, perele și gutuile, consumate ca atare, dar mai ales sub formă de suc reprezintă un tratament excelent împotriva cistitelor și nefritelor. Se bea dimineața, pe stomacul gol, un pahar de suc obținut din aceste fructe.

Propolisul are efect antibacterian
Numeroase studii arată că propolisul este un puternic antiinfecţios natural, fiind frecvent utilizat şi în caz de infecţii urinare. „În tratamentul cistitei, se recomandă tinctura de propolis, din care se administrează câte 30 de picături de două ori pe zi. Tratamentul se urmează două-trei luni”, menţionează apifitoterapeuții.

Băile locale cu infuzii din plante
În tratamentul infecțiilor urinare este nevoie a se menține o igienă intimă corespunzătoare. Usturimile de la urinare se mai liniştesc dacă se fac băi locale cu infuzie de muşeţel. De asemenea, de un real ajutor sunt și băile fierbinți cu cetină de brad sau flori de in. Băile de plante sunt un remediu-minune pentru bolile renale. Baia ar trebui să dureze aproximativ jumătate de oră. După terminarea băii pacientul trebuie să stea în pat, la căldură.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here