Viaţa sănătoasă – Cum să previi și să tratezi răcelile fără medicamente

615

Primăvara, când vremea este destul de înșelătoare, mulți dintre noi avem parte de mici răceli sau chiar de o gripă supărătoare. În această situație, este bine să nu apelăm din prima la medicamente și mai ales la antibiotice, acestea din urma putând duce la slabirea sistemului imunitar, dar și la o mulțime de reacții adverse care ne pot pune și mai rău sănătatea în pericol. Medicii ne recomandă să apelăm la medicamente în cazul în care răceala este însoțită de o temperatură mai mare de 38,5 grade, în acest caz fiind necesare antitermicele sau antiinflamatoarele, nu antibioticele. Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că, atât virozele, cât și gripele, nu trebuie tratate cu antibiotice, fiind provocate de viruși și nu de bacterii. Însă, până să apelăm la cutiuța de prim ajutor, este bine să ținem cont de câteva sfaturi ale specialistului care ne pot ajuta atât să prevenim, cât și să tratăm răcelile și gripa.
1. Somnul de cel puțin 8 ore pe noapte este de ajutor atât în prevenție, cât și ca tratament. Un organism odihnit este mult mai rezistent. În cazul în care răceala a debutat deja și este mai puternică, stai în pat câteva zile (2-3), evită efortul fizic, curentul și umezeala, bea lichide (ceaiuri si sucuri de fructe) și nu te îmbrăca foarte gros.
2. Ia regulat vitamina C pentru a preveni răceala, însă dacă este prea târziu, doze mai mari din această vitamină vor atenua simptomele și vor scurta durata bolii.
3. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, o jumătate de cățel de usturoi dimineața, la prânz și seara, face minuni. Acesta conține peste douăzeci de substanțe antivirale și antibacteriene și este cel mai puternic antigripal natural cunoscut. Ca tratament pentru răceală, ia patru, cinci căței de usturoi zdrobiți și amestecă-i cu 10 lingurițe de miere de albine. Ia din acest preparat câte o linguriță din jumătate în jumătate de oră.
Ginger tea4. Siropul de ceapă se recomandă când ești răcit și tușești, având proprietăți antivirale și de combatere a germenilor microbieni. La fel, de ajutor poate fi și ghimbirul: 10 g de ghimbir tocat mărunt se lasă la fiert în 250 ml de apă. După ce ghimbirul a fiert, iar apa s-a mai evaporat din vas, adaugă o jumătate de linguriță de zahăr. Acest decoct trebuie băut cât este fierbinte.
5. Baia poate opri boala în fază incipientă. Apa trebuie să aibă 37°C și durata băii să fie de 35-40 de minute. După baie, ștrege-te cu un prosop încălzit și stai în pat la căldură, minim o oră. Băile au un puternic efect antigripal, deoarece scad considerabil rezistența microbilor.
6. Lămâia este esențială în tratarea unei răceli obișnuite, cu febră. Zeama de lămâie, bogată în vitamina C, crește rezistența organismului, diminuează toxicitatea și reduce durata bolii. Diluează zeama unei lămâi într-un pahar cu apă călduță. Adaugă o linguriță de miere și bea acest amestec o dată sau de două ori pe zi.
7. În perioada de răceală acută, atunci când este prezentă și febra, renunță la mâncarea solidă și bea multe sucuri de fructe și legume. Este preferabil să eviți carnea, peștele, ouăle, brânza și alimentele bogate în amidon.
8. Supa de pui asezonată cu verdețuri este cea mai indicată într-o răceală! Este benefică pentru gât și căile respiratorii, reduce procesele inflamatorii, calmează tusea, strănutul și reduce secrețiile nazale.
9.Tratează răceala cu suc de fructe. Alege portocale, lămâi și grapefruit proaspete, stoarce-le în blender și la sucul obținut adaugă două lingurițe de miere, coajă rasă de la fructe și apă. Se lasă la macerat o oră sau două, după care se bea. Pentru a avea efect contra răcelii, se beau 3-4 pahare, într-un interval de 12 ore.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here