Viaţa sănătoasă – Leacuri din natură pentru bila leneșă

929

Dischinezia biliară nu reprezintă o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o tulburare funcţională a colecistului (vezica biliară).
Această tulburare funcţională apare mai des după vârsta de 40 de ani şi afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii. Colecistul are rolul de a elimina bila imediat după masă, însă există situaţii în care bila nu se evacuează aşa cum ar trebui şi atunci apare o disfuncţia denumită dischinezie biliară. Medicii sunt de părere că, ori de câte ori se abuzează, timp îndelungat, de alimente grase (de exemplu, de carne de porc sau de oaie), de preparate condimentate, de afumături, de conserve, de prăjeli, mujdei etc, colecistul suferă. Stresul şi stările accentuate de oboseală contribuie, de asemenea, la o funcționare greoaie a colecistului. În aceste condiţii, vezica biliară este suprasolicitată în permanenţă să elimine bilă pentru a facilita digestia şi, inevitabil, după un timp, oboseşte. Dischinezia biliară este însoțită de următoarele simptome: dureri în hipocondrul drept (în general sub forma unei jene, uneori până la colici puternice), gust amar, senzație de greață, meteorism abdominal, vărsături biliare, migrenă, vertij. Dacă aceste simptome persistă mai multe zile la rând, se recomandă un consult de specialitate, deoarece tratamentul administrat precoce previne apariţia complicaţiilor (de exemplu, litiaza biliară, ciroză, icterul infecţios). Pe lângă tratamentul medicamentos, reglarea activităţii vezicii biliare se mai poate face cu ajutorul plantelor. Specialiștii în fitoterapie sunt de părere că, în acest caz, este nevoie de plante cu acțiune coleretică și colagogă, ca de exemplu:
leacuriCicoarea – se poate folosi sub formă de salată preparată din frunze tinere sau ca infuzie obținută din 15 grame de frunze uscate la un litru de apă. Se consumă una – două căni pe zi.
Anghinarea – se folosește înainte de mesele principale, sub formă de infuzie obținută din două lingurițe de frunze la o cană de apă. Se beau două căni pe zi.
Rostopasca – are și acțiune antispastică, se administrează ca infuzie, preparată din trei grame de frunze uscate la o cană cu apă. Se bea în decursul unei zile.
Păpădia – se folosește sub formă de infuzie preparată din două lingurițe de plantă (întreagă) la o cană de apă; în total se beau două – trei căni pe zi.
Armurariul este hepatoprotector și hepatoregenerator. Se utilizează ca pulbere, o linguriță de trei ori/zi, care se ține sub limbă.
Sunătoarea are acțiune coleretic-colagogă, antiinflamatoare, împiedicând degenerarea celulei hepatice. Drept remediu pentru „bila leneșă” se folosește sub formă de ulei de sunătoare (câte 20 de picături de trei ori/zi, în apă sau ceai) sau capsule cu ulei de sunătoare, 2-3/zi.
Ienupărul detoxifică organismul. Fie că este consumat în stare proaspătă, fie sub formă de infuzie, fructele de ienupăr sunt un remediu excelent pentru afecţiunile biliare. Astfel, datorită efectului diuretic şi antiseptic, acestea ajută la eliminarea toxinelor şi, în acelaşi timp, restabilesc activitatea digestivă normală. Cura cu fructe proaspete se începe prin a mesteca patru boabe de ienupăr pe zi. Se creşte apoi cantitatea cu câte un bob în fiecare zi, până ce se ajunge la 15 boabe. După aceea, se scade cu câte un bob zilnic până ce se ajunge din nou la patru boabe.
Tinctura de gălbenele are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreţia de bilă şi ajută la vărsarea ei în duoden, stimulând în acelaşi timp digestia. Tratamentul se face pe o perioadă de trei săptămâni, timp în care se ia câte o linguriţă de tinctură diluată în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă
Uleiul de măsline stimulează activitatea biliară și previne apariția calculilor biliari. Se ia dimineața pe stomacul gol o lingură de ulei de măsline extravirgin în asociere cu suc de lămâie. Foarte important, atât în prevenție, cât și în tratament este respectarea unui regim alimentar adecvat, bazat pe mese regulate (4-5 pe zi), reduse cantitativ, iar prepararea alimentelor să se facă prin fierbere sau coacere. Trebuie evitate sosurile și tocănițele. De asemenea, medicii sfătuiesc pacienții să renunțe la fumat și să facă multă mișcare. Pentru a asigura drenajul biliar, este indicat ca, după masă, pacientul să stea culcat pe partea dreaptă 30 de minute.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here