Viaţa sănătoasă – Leșinul – cauze, prim ajutor și tratament

1399

Leșinul este o pierdere bruscă, de scurtă durată, a conștienței. Apare când creierul nu primește suficient sânge sau oxigen. Sunt multe cauze care pot duce la apariția acestei stări însă, de cele mai multe ori, nu este vorba de o afecțiune gravă care să ne pună viața în pericol. Una din primele cauze este șocul puternic. Acesta se poate produce la aflarea unei vești proaste sau la asistarea la un eveniment foarte neplăcut, sunt de părere medicii. Șocul produce o modificare bruscă a tensiunii arteriale care va avea implicații directe asupra aportului de sânge spre creier, producând astfel leșinul. Persoanele care suferă crize de anxietate sunt deseori expuse la leșin din cauza creșterii frecvenței respirației care duce la scăderea oxigenului în sânge. Medicii sunt de părere că leșinul poate să apară și în contextul unor probleme medicale ca de exemplu anemia gravă, scăderea zahărului în sânge, diabetul necontrolat și bolile cardio-vasculare. Și atunci când stăm prea mult timp în picioare putem să avem stări de leșin deoarece venele picioarelor se umflă atrăgând o cantitate foarte mare de sânge, astfel încât creierul nu va beneficia de un flux sangvin corespunzător.

Cum prevenim leșinul?
Înainte de a leșina pacientul simte câteva senzații neplăcute care îl pot avertiza, și anume senzații de greață, amețeală, transpirație lipicioasă, paloare, greutate la respirație, tremur, căscat repetat, sufocare sau fierbințeală. Dacă ne confruntăm cu aceste simptome, medicii ne recomandă să echilibrăm fluxul sangvin spre creier. Pentru aceasta pacientul se va așeza imediat pe un scaun și, aplecându-se în față, va aduce capul la nivelul inimii, sprijinindu-l pe genunchi. În cazul în care starea de leșin apare din cauza anxietății este important ca persoana în cauză să controleze și să monitorizeze respirația astfel încât să prevină hiperventilația. În acest sens se vor face exerciții de respirație lentă şi profundă. De asemenea, pentru a preveni apariția stărilor de leșin trebuie respectată o dietă echilibrată. Se consumă multe fibre și se limitează consumul de carbohidrați rafinați (zahăr, făină etc.)

lesinCum ajutăm?
Medicii ne informează că primul lucru care trebuie făcut atunci când o persoană leșină este să se verifice dacă aceasta respiră normal și dacă nu a suferit vreun traumatism serios. În cazul în care se bănuiește sau se observă o posibilă lezare sau afectare a coloanei vertebrale nu se mișcă din loc bolnavul. Dacă pacientul nu are aceste probleme atunci i se asigură suficient aer desfăcându-i-se hainele care strâng și ridicându-i-se picioarele deasupra nivelului inimii și a capului pentru a favoriza circulația sângelui spre creier. Înclinarea capului înspre înapoi pentru a-i menține deschise căile respiratorii este foarte importantă.

lesin (2)Tratamente naturiste
Dacă o persoană a leșinat se poate apela la un remediu din natură de revigorare imediată. Se aplică pe tâmplele persoanei leșinate puțin ulei de levănțică. Acesta este foarte revigorant și va ajuta la o revenire rapidă.
Medicii fitoterapeuți spun că acest ulei poate fi aplicat și pe dosul încheieturii mâinilor, cu aceleași rezultate benefice. Uleiul de levanțică poate fi folosit și pentru inhalații. Se recomandă ca bolnavul să continue inhalarea și câteva minute după ce și-a revenit pentru că îl va ajuta să se calmeze și îi va revitaliza întreg corpul. Dacă senzația de leșin a trecut, pacientul va bea puțină apă rece, cu înghițituri mici. Un aliment dulce va ajuta deoarece va normaliza nivelul glicemiei. Nu se recomandă sub nicio formă alcoolul medicinal, deoarece acesta poate face pacientul să se înece sau să vomite și apoi să inhaleze voma. Medicii fitoterapeuți recomandă și folosirea câtorva infuzii care grăbesc revenirea după un leșin. În această categorie cele mai recomandate sunt infuziile de ghimbir, soc sau rozmarin. Dacă leșinul a fost provocat de un șoc emoțional este important ca pacientul să încerce să se liniștească și să alunge gândurile rele. În acest caz poate ajuta o infuzie de roiniță și mușețel.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here