Viaţa sănătoasă – Ochi lăcrimoși, tuse, mâncarimi ale nasului? – Primăvara începe sezonul alergiilor la polen!

933

Vremea caldă aduce cu ea pe lângă soare și plimbări în aer liber și o cantitate mai mare de polen în aer, provocând astfel neplăceri persoanelor alergice.
Alergiile de primăvară se manifestă îndeosebi prin scurgeri nazale, ochi lăcrimoși, strănut, tuse, mâncărimi ale ochilor și nasului, cearcăne întunecate.
Netratate corespunzător, alergiile pot declanșa astmul, afecțiune foarte periculoasă. În momentul unei crize astmatice, căile respiratorii se îngustează, respirația devine dificilă, șuierătoare, scurtată, totodată intervenind și tusea. Netratat, astmul poate fi amenințător de viață.
Întrucât polenul este întâlnit aproape peste tot pe planetă, cu excepția calotelor glaciare și a altitudinilor foarte mari, este aproape imposibil de evitat. Atunci când granulele de polen pătrund în nasul unei persoane alergice, sistemul imunitar intră în alertă. Acesta consideră  polenul ca fiind un invadator străin și eliberează anticorpi – substanțe care în mod normal identifică și atacă bacteriile, virusurile și alte organisme cauzatoare de boli. Anticorpii atacă alergenii și, astfel, are loc eliberarea în sânge a unor substanțe chimice numite histamine. Histaminele declanșează scurgerile nazale, mâncărimea ochilor și alte simptome specifice alergiilor.

Principalii vinovați ai declanșării alergiilor
Manifestările alergice tind să fie deosebit de accentuate mai ales în zilele calde în care este prezent vântul care ridică polenul și-l transportă prin aer dintr-un loc într-altul. În zilele ploioase, cantitatea de polen este mai scăzută deoarece acesta este spălat de ploaie.
Iată câțiva dintre principalii vinovați ai alergiilor pe timp de primavară: copacii (aninul, frasinul, plopul, fagul, cedrul, chiparosul, ulmul, ienupărul, arțarul, dudul, stejarul, măslinul, palmierul, pinul, salcia), ierburile și buruienile (lavanda și păiușul), precum și pomii fructiferi și plantele de livadă (timoftica, vițelar, distichlis spicata).

Teste pentru diagnosticarea alergiilor
Dacă nu ați fost diagnosticat în mod oficial cu alergii, dar observați că apar scurgeri și mâncărimi la nivelul nasului și ochilor în timpul lunilor de primavară, consultați medicul de familie pentru a vă recomanda un specialist alergolog pentru analize. Acesta face bolnavului un test de piele care implică injectarea unui eșantion mic de alergen diluat, în pielea brațului, subcutanat. În caz de alergie la substanță, apare o mica umflătură. O altă opțiune de diagnosticare este testul radioalergosorbent care presupune recoltarea unei cantități de sânge pentru a se detecta nivelul de anticorpi care se formează când este prezent un alergen special.

Sfaturi pentru evitarea alergiilor sezoniere
1. În zilele calde, cu aer uscat și vânt, persoanele alergice sunt sfătuite să rămană în locuințe, evitând astfel declanșarea unor crize alergice. Cea mai mare concentrație de polen este prezentă în aer dimineața devreme (când este rouă pe plante), seara, în timpul și după ploaie sau în zilele noroase, umede și cu vânt.
2. Praful din casă conține polen! Pentru a reduce simptomele, trebuie păstrată curățenia locuinței. De asemenea, simptomele alergiei pot fi amplificate de iritanți chimici, poluare, fum de țigară, pipă, trabuc.
3. Țineți ferestrele și ușile închise în perioadele în care nivelul de polen din aer este ridicat! Este de preferat utilizarea unui aparat de aer condiționat pentru menținerea unei temperaturi scăzute, care va elimina în exterior polenul din interior. Este importantă menținerea curată a filtrului de aer condiționat din locuințe si mașini pentru a fi îndepărtat mucegaiul și praful.
4. În caz de epxunere la polen, nasul trebuie curățat cu apă de mare. Acest lucru poate calma simptomele.
5. În timpul sezonului alergiilor, este de preferat purtarea ochelarilor de protecție, curbați. Lentilele de contact trebuie evitate atunci cand nivelul de polen din aer este crescut.
6. În cazul expunerii în mediul cu concentrații crescute de polen, hainele trebuie spălate și, totodată este obligatorie  igiena corporală. Este esențială spălarea părului în fiecare seară pentru a evita ca polenul să pătrundă în pat.
7. Cositul gazonului, greblatul sau alte tipuri de treburi gospodărești în curte pot ridica polenul în aer. Deci, astfel de activități trebuie evitate de persoanele alergice!
8. Cireșul, bradul, hibiscusul, azalea, magnolia, yucca nu conțin poluanți! Este de preferat plantarea lor în preajma locuințelor sau expunerea persoanelor alergice în locurile în care aceste plante există deja.
9. Excursiile in zonele cu plajă sunt de preferat în sezonul alergiilor!
10. Învățați să recunoașteți sezonul alergiilor la polen! Plantele produc polen la aproximativ aceeași oră în fiecare an.
11. Consumați alimente bogate în cobalt şi mangan: cereale, legume și fructe seci, pește, soia, ciuperci, usturoi, ceapă, ridichi.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here