Viaţa sănătoasă – Primul ajutor în insolație și oboseala cauzată de căldură

1290

Insolația este o stare care poate pune viața în pericol și care apare dacă organismul se supraîncălzește și nu poate să-și scadă temperatura.
Medicii sunt de părere că o persoană cu insolație poate avea o temperatură de până la 40.5 grade Celsius sau mai mare și să nu mai transpire.
Înaintea apariției insolației, pacientul poate avea simptome de epuizare din cauza căldurii. În afara oboselii, pacientul mai poate prezenta slăbiciune, lipsă de aer, cefalee (dureri de cap), tahicardie, amețeli, greață și tegumente palide, reci și umede.
Simptomele insolației pot include modificări în starea de conștiență ca de exemplu confuzie, delir sau chiar pierderea stării de conștiență și tegumente roșii, calde și uscate, chiar și în axilă (subsuoară).
Insolația este o urgență medicală. Chiar și cu tratamentul efectuat de urgență, ea poate pune viața în pericol sau se poate solda cu complicații serioase, pe termen lung. După ce se apelează 112, sau alte servicii medicale de urgență, se pot efectua câteva măsuri de prim ajutor.
Persoana trebuie mutată întru-un spațiu răcoros unde să nu fie sub acțiunea directă a razelor solare. Pacientul trebuie dezbrăcat și așezat în așa fel încât să se expună cât mai mult din corpul său la aer. Întregul corp al pacientului trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizată sau aplicată cu ajutorul unui burete, reușindu-se astfel scăderea temperaturii corporale. Se pot aplica pachete de gheață pe abdomen, pe gât și sub axile, locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafața tegumetului. Se interzice introducerea pacientului într-o baie de gheață. Temperatura rectală trebuie luată frecvent și trebuie să se încerce reducerea sa la 39.1 grade Celsius sau chiar mai puțin cât mai curând posibil. Specialiștii spun că afecțiunea e cu atât mai serioasă și e posibil să apară și complicații cu cât perioada de timp în care temperatura corporală este ridicată este mai lungă. Temperatura înregistrată din cavitatea bucală sau de la nivelul urechii, nu este cea corectă în această situație de urgență. Dacă respirația se oprește, trebuie începute manevrele de respirație artificială.
Se interzice administrarea de aspirină sau paracetamol (acetaminofen) pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolației. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza răspunsului organismului la insolație.
Dacă pacientul este conștient și capabil să înghită, trebuie să i se dea să bea fluide (de la unu la doi litri) în primele patru ore pentru a-l hidrata. Totuși, majoritatea pacienților cu insolație au un status mental alterat și nu li se pot administra lichide pe cale orală în condiții de siguranță.

Tratamentul oboselii cauzate de caldură
Trebuie întreruptă orice activitate și pacientul trebuie să se odihnească în cazul în care după expunerea la temperaturi ridicate apare ca simptom oboseala.
Pacientul trebuie să iasă din acțiunea directă a razelor de soare și să se întindă într-un mediu răcoros, ca de exemplu la umbră sau într-o zonă cu aer condiționat. Medicii spun că picioarele trebuie ridicate de la nivelul solului, iar hainele în exces trebuie înlăturate. Pacientul se poate răcori aplicându-și comprese reci sau folosind un ventilator. Pentru a se răcori rapid, pacientul își poate pune pungi cu gheață în axile (sub brațe) și pe abdomen, unde vasele mari de sânge se găsesc la suprafața tegumentului. Trebuie să se bea apă, sucuri pentru a înlocui fluidele şi mineralele pierdute. Trebuie să se bea doi litri de lichide reci la fiecare două până la patru ore. Se consideră că se consumă suficiente lichide dacă urina este normală la culoare și în cantitate suficientă și pacientul urinează la fiecare două până la patru ore.
Este necesară o perioadă de odihnă de 24 de ore, timp în care trebuie continuată înlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei soluții de rehidratare. Trebuie evitate activitățile fizice extenuante. În mod normal rehidratarea completă cu lichide pe cale orală durează în jur de 36 de ore, dar majoritatea pacienților încep să se simtă mai bine în câteva ore.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here