Viaţa sănătoasă – Răgușeala – cauze și remedii

1219

Răgușeala, sau disfonia, este cauzată de obicei de o iritație a corzilor vocale, cele mai multe cazuri fiind asociate cu inflamația laringelui (laringita). Medicii ne avertizează că disfonia permanentă, care se prelungește câteva săptămâni sau chiar luni, poate fi semn al unor boli grave și de aceea prezența ei nu trebuie ignorată. În anumite cazuri, răgușeala poate fi o condiție în sine, în altele poate fi rezultatul răcelilor sau al unor boli cronice. Specialiștii spun că răgușeala apare și în urma iritației mucoaselor care căptușesc partea superioară a gâtului sau a traheei.
Medicii orl-iști recomandă vizita cabinetului medical în cazul în care apare: dispnee sau disfagie care să acompanieze disfonia; disfonie ca unic simptom (la un copil sub 3 ani); disfonie persistentă (mai mult de o saptămână la copil și mai mult de două săptămâni la adulți).
Disfonia permanentă (peste 4 săptămâni), disfagia, durerile de gât, durerile la ingestia lichidelor, durerile permanente de urechi, scăderea în greutate și pierderea apetitului, sunt semne ce nu trebuie ignorate și care impun prezentarea cât mai rapidă a pacientului la medic.
Primul pas spre însănătoșire implică identificarea și eliminarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și stresul, dar și consumarea unor cantități de lichide pentru a evita senzația de uscăciune a gâtului.
În ceea ce privește terapia medicală, ținând cont de faptul că majoritatea infecțiilor tractului respirator sunt cauzate de viruși, specialiștii recomandă pacienților repaus la pat și tratament simptomatic, adesea doar cu paracetamol. Utilizarea antibioticelor se recomandă numai în cazul infecțiilor bacteriene.

ceai_racealaLeacuri din natură
– Oțetul de mere pentru tratarea laringitei este un remediu tradițional: se amestecă o linguriță de oțet de mere la jumătate de pahar de apă. Se va bea câte puțin la fiecare șapte ore.
– Se fierbe o oală cu apă și se îndepărtează de pe aragaz. Se vor adăuga în ea două picaturi de ulei esențial de mușeţel, trei picături de ulei esențial de lavandă și două picaturi de ulei esențial de cimbru. Puneți-vă un prosop peste cap, stați deasupra oalei și inhalați aburii.
– Decojiți o rădăcină mică de ghimbir și tăiați-o în felii subțiri. Se lasă la fiert pentru ceai. Ceaiul de ghimbir va oferi senzația de furnicătură la nivelul gâtului, dar la scurt timp disconfortul se va ameliora.
– Gargară cu ceai de dafin. Se prepară din cinci frunze de dafin și o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se face gargară dimineața și seara.
– Amestecul de miere și lămâie are efect calmant pentru gât.
– Un remediu excelent este ceaiul sau sucul de ceapă. Pentru a face sucul sau siropul de ceapă, tăiați în felii trei cepe mari și puneți-le în patru sau cinci cești de apă, fierbeți-le până se îngroașă.
– Hrean cu miere în ridiche neagră. Se găurește o ridiche neagră, cât să rămână niște pereți subțiri, iar în cavitatea obținută se introduc o linguriță de hrean ras și două lingurițe de miere. Se lasă la macerat 8-10 ore, apoi se stoarce sucul. Se bea dimineața și seara, folosind aceeași ridiche pentru alt tratament cu hrean și miere.
– Siropul din muguri și conuri de brad, amestecat cu miere.
– Gargară cu o cană de infuzie călduță de tei sau mușețel în care neplăcut, dar foarte eficient se adaugă o jumătate de linguriță de sare de bucătărie.
– Gargara cu sare de mare și apă poate fi folosită de mai multe ori pe zi pentru calmarea gâtului.
Pentru îndepărtarea răgușelii, specialiștii în apifitoterapie recomandă unul din următoarele amestecuri din ceaiuri: ceaiul de schinduf, eucalipt, nalbă și voronic, care se poate folosi inclusiv ca și gargară; ceaiul din rădăcină de valeriană, gura lupului, calotă și cătușnică și infuzia din anason, brusture, pătlagină, zmeur (frunze) – în părţi egale. O linguriţă din amestecul de plante la 250 ml de apă clocotită se infuzează cinci minute și se beau două căni pe zi, timp de 10-12 zile sau mai mult, până la dispariţia răguşelii.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here