Viaţa sănătoasă – Semne care arată carența mineralelor și vitaminelor în organism

873

O alimentație nesănătoasă bazată în special pe mâncarea de tip fast-food plină de grăsimi nesănătoase, gluten și zaharuri duce în timp la suferința organismului uman. Cancerul, obezitatea, diabetul, bolile degenerative, sunt câteva dintre afecțiunile grave care pot amenința sănătatea celor care și-au făcut un mod de viață din consumul produselor alimentare procesate.

Alimentația nesănătoasă, dar și lipsa mișcării, spun medicii, vor face cu siguranță organismul să sufere. Chiar dacă persoanele cu un astfel de stil de viață vor scăpa de afecțiunile cele mai grave, cu siguranță se vor confrunta cu lipsa mineralelor și vitaminelor din organism. Carența de vitamine și minerale apare atunci când organismul începe să nu mai funcționeze la capacitate maximă și încearcă „să-ţi spună ceva“, iar indiciile pot fi uneori ciudate şi greu de înţeles.
Iată câteva semne care arată că ai putea suferi de o carenţă de vitamine şi/sau minerale. Vestea bună este că multe dintre aceste carenţe sunt uşor de corectat prin modificarea alimentaţiei sau prin suplimentarea cu vitamine și minerale bineînțeles după efectuarea analizelor medicale și la stricta recomandare a medicului.

1. Coşurile sau acneea
În cazul în care ne confruntăm cu o astfel de situație, în care observăm apariția acneei pe brațe, obraji, coapse și fese, este foarte probabil ca organismul să ne anunțe că-i lipsesc acizii graşi esenţiali şi vitaminele A şi D. Soluția este reducerea drastică a grăsimilor saturate şi consumul unei cantităţi mai mari de grăsimi nesaturate. Încercaţi să adăugaţi în alimentaţie cantităţi mai mari de somon şi sardele, nuci şi migdale, seminţe bogate în uleiuri, precum cele de in şi cânepă. Pentru aportul de vitamina A, mâncaţi legume cu frunze verzi, morcovi, cartofi dulci şi ardei roşii. Aceştia furnizează beta-caroten, un precursor al vitaminei A, pe care organismul uman îl foloseşte pentru a sintetiza această vitamină, sunt de părere medicii. Organismul uman are capacitatea de a sintetiza singur vitamina D, sub influenţa luminii solare, dar mulţi oameni – atât copii, cât şi adulţi – au, în ziua de azi, deficienţe de vitamina D, deoarece petrec prea puţin timp afară, în aer liber, motiv pentru care este necesară suplimentarea acesteia în special în lunile de toamnă, iarnă, început de primăvară.

2. Crăpături apărute la colţurile buzelor
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: fier, zinc şi anumite vitamine B, precum niacina (B3), riboflavina (B2) şi B12.
Asemenea carenţe pot apărea în cursul curelor de slăbire, dacă nu se consumă suficiente proteine esenţiale pentru formarea componentelor sistemului imunitar, dar și în cazul persoanelor vegetariene. Medicii sunt de părere că soluția stă în consumul de pui, somon, ton, ouă, scoici, roşii uscate la soare, sfeclă, pastă de susan, arahide, leguminoase precum lintea. Absorbţia fierului este stimulată de vitamina C, care ajută şi la combaterea infecţiilor, aşa că e bine să combinaţi alimentele de mai sus cu legume ca broccoli, ardei roşii şi conopidă.

3. Piele iritată, roşie, solzoasă, pe faţă sau alte regiuni ale corpului şi căderea părului
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: biotină (B7), sunt de părere medicii.
Vitaminele din grupa B sunt solubile în apă, aşa că, în cazul celor mai multe dintre ele organismul nu face rezerve (spre deosebire de vitaminele A, D,K, E, care sunt liposolubile, adică se dizolvă în grăsimi). Atenţie în cazul în care obişnuiţi să mâncaţi ouă crude: o proteină din albuşul de ou, numită avidină, împiedică absorbţia biotinei. Avidina este însă dezactivată când ouăle sunt gătite. Este indicat consumul de ouă gătite, somon, avocado, ciuperci, conopidă, fructe oleaginoase (alune, nuci , migdale), zmeură şi banane.

4. Furnicături, înţepături şi amorţeală în mâini, picioare sau alte regiuni ale corpului
Astfel de simptome pot anunța boli grave, dar și carența vitaminelor B9, B6 şi B12.
Toate aceste simptome sunt legate de suferința nervilor periferici şi de terminaţiile lor de la nivelul pielii putând fi însoţite de anxietate, depresie, anemie, oboseală şi dezechilibre hormonale. În acest caz este indicat consumul de spanac, sparanghel, sfeclă, fasole uscată, ouă, scoici, carne de pui.

5. Crampe musculare puternice, dureroase, în gambe, degetele picioarelor
Toate aceste simptome anunță o deficiență de magneziu, calciu şi potasiu. Cei care fac exerciţii fizice intense pot pierde şi mai multe minerale (şi vitamine solubile în apă) prin transpiraţie intensă.
Soluţia: mâncaţi mai multe banane, migdale, alune, dovleac, cireşe, mere, grepfruit, broccoli, varză chinezească, verdeţuri precum spanac şi păpădie.
C.R.

11 COMENTARII

  1. Niveluri bune de zinc sunt necesare pentru o performanta fizica buna, nivele ridicate de energie si un aspect fizic placut. Zincul ajuta la sinteza proteinelor si este necesar pentru functionarea celulelor rosii si albe. Este foarte concentrat in oase, pancreas, rinichi, ficat si retina. Eu am ales ZINKIT 10 (cate 2 comprimate efervescente/zi ) si fac cate o cura de 3 luni.

  2. Eu aveam o problema care nu tinea de varsta , in niciun caz: incapacitatea sau imposibilitatea adaptarii vederii la intuneric. Dupa ce am aflat ca lipsa zincului din corp este cauza principala, lucrurile s-au rezolvat in mare masura dupa o cura de 2-3 luni cu ZINKIT 10 , cate doua comprimate efervescente pe zi . Periodic, mai ales toamna, fac o asemenea cura.

  3. Mi-a trebuit ceva timp sa aflu ( de la un prieten, medic ) ca uscaciunea pielii de pe mainile mele are o cauza stiuta: deficitul de zinc. Dupa o cura de 2-3 luni cu ZINKIT® 10 ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) am o piele catifelata de ma invidiaza si sotia…

  4. Nu prea dadeam importanta felului cum aratau unghiile mele: casante, patate ( pete albe sub unghii ) si se exfoliau usor…am aflat cine era „de vina”pentru toate astea: lipsa de zinc din corp; am rezolvat cu ZINKIT® 10 ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) intr-o cura de 3 luni, toamna trecuta. Parca as mai incerca, asa, preventiv…

  5. Buna ziua, mult timp am neglijat , dar dupa ce mi-am facut analizele si mi-a iesit o carenta de zinc, mi-am dat seama cat de important este acesta pentru organism si am inceput sa iau , la recomandarea doctorului, ZINKIT® 10 ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) si dupa aprox. 2 luni am vazut schimbarile . Problema importanta este sa iei la recomandarea doctorului, prin farmacii gasim de toate, dar asta nu inseamna ca toate sunt si bune sau de calitate.

  6. Zincul este necesar pentru simțuri, precum gustul și mirosul, contribuie la menținerea bunei stări a pielii și părului, acționează asupra reproducerii și sexualității. Eu, toamna, fac o cura de 3 luni cu ZINKIT® 10 ,cate doua comprimate efervescente pe zi.

  7. Produsele pe baza de zinc ajuta la reducerea duratei racelii si reduc severitatea acesteia. Acest lucru se intampla deoarece zincul sustine sitemul imunitar, intarindu-l astfel , organismul putand sa lupte mai eficient cu factorii externi. Vindecarea se face mai rapid iar simptomele asociate racelii sunt mult mai usor de suportat. Eu am optat pentru ZINKIT® 10, ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) , fac toamna cure de 3 luni, iar raceala si gripa ma ocolesc…

  8. O simpla depresie netratata poate sa conduca la stres, nervi, anxietate ,ca urmare a anxietatii asociate. Am fost la policlinica si dupa ce am luat vreo 2 luni ZINKIT® 10, ( cate doua comprimate efervescente pe zi )m-am simtit foarte bine, parca eram alt om…

  9. Intr-o seara mi s-a facut rau, imi simteam muschii „incordati” in diverse zone ale corpului ma simteam f. obosita, fara putere, iar cand incercam sa dorm simteam un fel de tremur usor in muschi, si adormeam greu din cauza asta. Am luat ZINKIT® 10 ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) si dupa vreo luna, o luna jumatate, am simtit o ameliorare evidenta

  10. Aveam o oboseala cronica ,o senzatie de disconfort muscular aproape permanenta.Dupa ce doctorul mi-a prescris ZINKIT® 10, ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) dupa 3-4 saptamani uitasem complet prin ce-am trecut.

  11. Buna ziua. Puteti sa-ti dati o adresa de email pentru a va scrie o propunere de colaborare? Nu gasesc nicaieri o adresa de contat. Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here