Vopsirea ouălor în Joia Mare

407
ouaOul simbolizează Învierea, el însuşi purtător de viaţă, devine un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei.
În tradiţia populară românească, se crede că ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli şi protejează animalele din gospodărie.

Există un obicei la noi, la români, ca ouăle, cozonacii şi pasca să se pregătească doar în Joia sau în Sâmbăta Mare.
La introducerea tăvilor de cozonac în cuptor – moment marcat de o linişte desăvârşită – gospodinele trebuie să folosească mâna dreaptă. În plus, numărul tăvilor trebuie să fie cu soţ, pentru a alunga moartea bărbatului.
Încondeierea ouălor
Începând cu Joia Mare, oamenii încep să vopsească ouăle în diferite nuanţe. Culoarea predominantă este roşu, dar nici celelalte nuanţe nu sunt ignorate, astfel că pe platourile de Paşte se vor găsi şi ouă galbene,verzi sau albastre. încondeierea ouălor face parte din tradiţiile românilor de Paşte.
Varianta cea mai practicată este următoarea:
– Speli ouăle cu apă caldă şi detergent;
– Le fierbi timp de aproximativ 10 minute în apă cu sare (2 linguri);
– Separat fierbi vopseaua de ouă împreună cu 50 – 100 ml oţet (în funcţie de vas şi cantitate);
– După ce ouăle sunt gata le introduci pentru câteva minute în soluţia colorată;
– Le scoţi şi le ştergi cu un burete îmbibat în ulei pentru a le da un plus de luciu.
Pentru a avea luciu, se pot da cu untură, undelemn sau ulei, după care sunt introduse în frigider pentru a căpăta culoarea dorită.
Mai demult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, cu sunătoare, cu coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ştergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură.
Vopsea naturală
Pentru oua roşii ai nevoie de coji de ceapă roşie. Se fierb bine până la extragerea totală a pigmentului.
Se toarnă soluţia peste ouăle fierte în prealabil împreună cu 100 ml de oţet alb şi aşteaptă câteva ore. Se verifică periodic culoarea.
roşu intens – foloseşte sfecla roşie. Cubuleţele de sfeclă se fierb un sfert de oră.
roz pastelat – ţine ouăle în suc concentrat de zmeură.
oranjul – se obţine din fiertură
de coji de ceapă albă, morcovi sau coji de portocale.
galben strălucitor – prin fierberea frunzelor de pătrunjel sau a florilor de păpădie.
tenta aurie – cojile de mere galbene.
nuanţa albăstruie – varză roşie. Fierbe-le împreună cu câteva frunze tocate de varză roşie. Scoate frunzele după fierberea ouălor şi aşteaptă aproximativ o oră. Rezultatul va fi uimitor.
albastru – este dat şi de afine.
verde – orice frunze sau plante intens pigmentate. Spanacul, urzicile şi frunzele de nuc sunt cele mai utilizate.
maron – cafea sau ceai negru. Este indicat să foloseşti cafea proaspăt măcinată şi să dai focul cât mai mic pentru a nu colora şi aragazul.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here