Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian, marcată pe 8 mai

505

La data de 8 mai a fost sărbătorită Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian. Scopul marcării acestei zile a fost intensificarea informării cu privire la boală, acceptul punându-se pe importanța diagnosticării precoce.

Rata de supraviețuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzuta dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de conștientizare a simptomelor, a absenței unui test de depistare precoce și implicit a unui diagnostic tardiv, gradul de supraviețuire a celor bolnavi este foarte redus. Specialiștii în domeniul sănătății și-au propus o informare și o educare a populației cu privire la boală, mai ales asupra simptomelor care sunt generate și de alte boli mai puțin grave, în special boli cronice gastrointestinale. Conștientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient crește mult șansa de supraviețuire a unei femei.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociațiilor de pacienți din întreaga lume, marcând în 2013, pentru prima dată, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian.

Simptomele cancerului ovarian
Cancerul ovarian este o tumoră malignă care se dezoltă în ovare. Simptomele acestei maladii pot fi confundate cu schimbări cauzate de înaintarea în vârstă, sau de schimbarea metabolismului, ele presupunând: dureri în abdomen; senzație permanentă de balonare, presiune abdominală; indigestie continuă, gaze, greață; modificari ale tranzitului intestinal; pierderea poftei de mâncare și scăderea neintenționată în greutate; dureri în zona lombară; sângerari vaginale; senzație permanentă de urinare.
Cancerul ovarian nu poate fi prevenit, însă riscul de apariție al lui poate fi redus prin modificarea unor factori și comportamente cu risc. Numeroase studii au demonstrat faptul că riscul de apariție al cancerului ovarian poate fi redus prin administrarea de pilule contraceptive (conținând estrogeni și progesteron) pentru o perioadă de cel puțin 5 ani.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here