SANITAS Gorj, cu ochii pe agresorii cadrelor medicale

1119

Sindicatul SANITAS Gorj lansa, în urmă cu doi ani, campania “Nu agresați cadrele medicale”, care avea drept obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură – fizică sau verbală. La nivelul județului Gorj, această campanie a fost popularizată nu doar în mass-media, că şi în unitățile sanitare, feedback-ul primit fiind unul pozitiv. În continuare, conducerea SANITAS Gorj luptă pentru eradicarea agresiunilor faţă de cadrele medicale; în acest sens, de la 1 martie, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu vor exista registre în care angajaţii unităţii vor putea nota agresiunile la care sunt supuşi, urmând ca agresorii să fie identificaţi şi să suporte consecinţele, conform legislaţiei în vigoare.

De nenumărate ori, angajaţii spitalelor devin, în timpul programului de lucru, victime ale unor agresiuni verbale sau chiar fizice. În urmă cu doi ani, Federaţia SANITAS din România a demarat o campanie, derulată şi la nivelul judeţului nostru. „Nu agresaţi cadrele medicale” a fost un demers ce-şi propusese apărarea corpului medical, prin crearea unui cadru legal care să descurajeze violenţa de orice natură.

Agresorii, aspru pedepsiţi
La doi ani de la lansarea acelei campanii, SANITAS Gorj continuă lupta împotriva agresorilor cadrelor medicale. Astfel, de la 1 martie, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu vor exista registre în care angajaţii unităţii vor putea nota agresiunile la care sunt supuşi, urmând ca agresorii să fie identificaţi şi să suportă consecinţele, conform legislaţiei în vigoare. „Pedepsele pentru agresori sunt prevăzute în Legea 212/2012 care completează Legea 95/2006 titlu 14 indice 1 art.641 indice 1. De menţionat că de identificare, acte premergătoare şi chemare în judecată a agresorilor corpului medical se va ocupa Sindicatul Sanitas, bineînţeles cu acordul salariatului agresat”, confirmă Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj. Legislaţia în vigoare prevede că ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va putea fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Orice act de violenţă, cum ar fi lovirea, săvârşite împotriva cadrelor medicale va fi sancţionat cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Vătămarea corporală va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani, iar vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Registru disponibil la SJU Târgu-Jiu, de la 1 martie
Conducerea SANITAS Gorj confirmă faptul că registrul în care se vor nota agresiunile va fi disponibil în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu începând din data de 1 martie. „Va exista câte un registru pe fiecare secţie, inclusiv în Policlinică. Registrul conţine rubrici precum: nume, prenume, funcţie, spital-secţie, data, ora, descrierea evenimentului şi semnătura”, precizează Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj. Reprezentanţii SANITAS iau în considerare implementarea acestui registru şi în alte unităţi sanitare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here