Șapte minore cu vârste sub 15 ani, însărcinate

740

Mamele minore reprezintă un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, inclusiv la nivelul judeţului nostru. Conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în trimestrul II al anului în curs, din totalul de 367 de gravide nou depistate, 7 au sub 15 ani şi 42 au între 15 şi 19 ani. Potrivit aceloraşi date statistice, 231 de gravide au solicitat întreruperea sarcinii, între ele neregăsindu-se tinerele sub 15 ani.

Tot mai multe tinere rămân însărcinate la vârste fragede și, de cele mai multe ori, este vorba despre sarcini nedorite. „În acest an, în trimestrul II au fost 367 de gravide nou depistate, 7 au sub 15 ani şi 42 au între 15 şi 19 ani.”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Potrivit aceleiaşi surse, în trimestrul II, 231 de gravide au solicitat întreruperea sarcinii, între ele neregăsindu-se tinerele sub 15 ani.
În ultimii ani, la nivelul ţării noastre, a crescut destul de mult numărul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa.
Statisticile arată că patru tinere din o sută devin mame înainte de a împlini 18 ani.

Maturizare precoce
Psihologii spun că tinerele care devin mame la vârste fragede au parte de o maturizare precoce, de o schimbare rapidă de roluri.
Practic, acesta sunt copii cu copii.
Specialiştii spun că primul şi cel mai grav actor al sarcinilor la vârsta adolescenţei este neinformarea sau proasta informare.
Nu doar mama minoră este vinovată în acest caz, lipsa informării sau informarea proastă este o responsabilitate colectivă, a întregii societăţi: familie, şcoală.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here