Sărbătoare Arhierească la resfințirea Bisericii din Parohia Arcani II, Protopopiatul Tg. Jiu-Nord

738

Joi, 9 iunie 2016, de Ziua Sărbătorii Înălțării la Ceruri a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de un ales sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele Protoiereu Marian Mărăcine, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a Bisericii cu hramul «Sfântul Ierarh Nicolae», din Parohia Arcani II, satul Câmpofeni, Protopopiatul Tg. Jiu Nord, Județul Gorj. Sfânta slujbă s-a desfășurat în acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova!
Biserica a fost finisată la 30 septembrie 1872, a fost renovată și resfințită la 15 iunie 1975, iar în ultima vreme s-a refăcut pictura interioară și cea exterioară, între anii 2015-2016. După ce s-a dat citire actului de resfințire a bisericii, în cuvântul său de mulțumire, Preotul Paroh, Drăgulescu Marian Radu, care a fost hirotesit iconom, a spus cu acest prilej: “Este dat de Bunul Dumnezeu să slujesc în biserica unde părinții mei și bunicii mei s-au botezat, în care și eu am fost botezat, și iată că Dumnezeu m-a rânduit ca astăzi să slujesc, să am grijă de oamenii, alături de care am crescut și am copilărit. Dumnezeu să ne dea sănătate, ca în viitor să reușim și mai multe lucruri”, iar domnul primar, Coiculescu Aristică Daniel a spus: “Vă mulțumesc Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit pentru prezența dumneavoastră aici, mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi la biserică, pentru a fi prezenți la marea sărbătoare a Fotografie0632Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, pentru ca și mai departe să facem lucruri frumoase, așa cum am demonstrat până acum. Datorită spiritului comunitar și al contribuției unora dintre noi, iată, am ajuns la o zi importantă, ca să resfințim biserica din Câmpofeni”, a încheiat edilul localității.
Diaconul Calotă Adrian Nicolae a fost hirotonit preot pe seama Parohia Buzești, Protopopiatul Tg. Cărbunești și au primit gramate chiriarhale de mulțumire, domnul primar, Coiculescu Aristică Daniel, împreună cu domnii: Coiculescu Eugen Doru, Cinciulescu Dumitru, Bădărău Căruntu Bogdan, Posdărescu Ion și Petcu Elvis.

“Sărbătoarea Înălțării Domnului este praznicul mult așteptat după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”
La sfârșitul oficierii slujbei, în cuvântul de aleasă învățătură duhovnicească, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a sensibilizat sufletul celor prezenți prin mesajul său arhieresc, adresându-se credincioșilor prin salutul: «HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT» și apreciind că această Sărbătoare Împărătească a reunit în jurul sfintei biserici, laolaltă: ierarhi, preoți și credincioși, ca să aducă mulțumire Lui Dumnezeu, să înălțăm rugăciune de invocare a milostivirii Lui Dumnezeu pentru eroii, luptătorii și toți cei care s-au jertfit pentru viața noatră, pentru libertatea noastră, pentru independența țării noastre și pentru tot poporul român. A fost accentuat faptul că: “Sărbătoarea Înălțării Domnului este praznicul mult așteptat după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Așteptat, atât de către Sfinții Apostoli, cât și de întreaga creștinătate, care de fiecare dată, cu fiecare sărbătoare călătorește cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu evenimentele care s-au scurs din Viața Mântuitorului, de la Naștere la Înviere și apoi la Înălțarea la ceruri, și apoi la Pogorârea Sfântului Duh. În toate aceste sărbători, noi citim în Sfânta Evanghelie lucrurile descrise de către Sfinții Evangheliști, pentru a trăi momentele acestea într-un chip deosebit! Pe de o parte, auzim glasul Evanghelistului care ne spune despre felul cum s-au petrecut atunci: Nașterea, Învierea, Înălțarea, iar pe de altă parte, simțim o bucurie în sufletul nostru, pentru că Mântuitorul Hristos este prezent în viața noastră, până la sfârșitul veacurilor, așa cum El ne-a spus: «Iată, eu sunt cu voi, până la sfârșitul veacurilor!». Serbăm aceste momente și le trăim, pe fiecare în parte, cu intensitatea potrivită momentului.
Dacă la Înviere ne-am bucurat laolaltă, am primit Lumina Sfântă și ne-am salutat cu toți cu salutul: Fotografie0634«HRISTOS A ÎNVIAT», astăzi, după patruzeci de zile, noi ne bucurăm iar, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos S-a Înălțat la ceruri, spunem și mărturisim că: «HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT»”, pentru a întări aceste momente sfinte care s-au scurs de la Învierea Domnului, atunci, în vremea Sfinților Apostoli, când ei nu au părăsit Cetatea Sfântă a Ierusalimului, ci s-au rugat stăruitor, iar Domnul i-a încredințat de fiecare dată că El a Înviat cu adevărat!

“Biserica este «mama» noastră, biserica este «plămânul» care respiră și «inima» care bate în fiecare credincios”
Întâistătătorul bisericilor din Oltenia a ținut să arate că atunci când vorbim despre Înălțare, îi și vedem pe Sfinții Apostoli că se înalță, nu numai cu mintea, dar și cu privirea, când privesc îndelung spre ceruri. Apoi, avem un lucru semnificativ, a arătat Mitropolitul Olteniei, deoarece: “După ce se despart de Mântuitorul Hristos, în loc să-i vedem triști, că Învățătorul lor S-a Înălțat la ceruri și că nu mai este văzut, dimpotrivă, Sf. Ap Luca spune ceva esențial, că s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare, iar această bucurie este rodul forței sufletești din interiorul lor, al încrederii că Mântuitorul Hristos este cu ei. De data aceasta, Hristos Mântuitorul, Cel care a fost văzut, se mută în sufletul nostru, astfel încât, omul se «coboară» în sufletul său ca să-L vadă! Deci, nu mai privim cu ochii trupești, așa cum au privit Apostolii, iar toți, de atunci, privim în sufletul nostru, pentru că aici este Mântuitorul Hristos, și la oricare rugăciune, dacă nu ne concentrăm suficient să ne «coborâm» în sufletul nostru, nu putem să ne întâlnim cu El. Deci, Sfinții Apostoli, imediat după ce S-a Înălțat Domnul, au trăit bucuria mare a Liturghiei, pentru că la Sfânta Liturghie, noi trăim Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt, toate trei deodată! Ei, bine, ei au trăit aceste trei momente, s-au bucurat de Mântuitorul Hristos și apoi s-au întors în templu, la biserică să se roage.
Pentru noi este important că Mântuitorul le-a dat sfat: «Să nu vă îndepărtați de Ierusalim, până ce nu vă veți umple de Duhul Sfânt»! Am spus acestea, ca și noi, să nu ne îndepărtăm niciodată de biserică, căci Biserica este «mama» noastră, biserica este «plămânul» care respiră și «inima» care bate în fiecare credincios! Omul care nu poate respira bine și corect, este aproape mort! Iar, cel care nu mai are inima sănătoasă, este deja în pericol de moarte”, a ținut să atragă atenția Chiriarhul Eparhiei Olteniei.
În încheierea cuvântului de aleasă învățătură duhovnicească și pilduitoare, ÎPS Părinte Mitropolit, dr. Irineu a considerat că Sărbătoarea acestei Zile a Înălțării Domnului prilejuiește posibilitatea de a felicita pe toți cei care s-au ostenit, pentru că toți suntem ai bisericii, facem parte din biserică, iar: “Așa cum cărămizile fac parte din biserică, și nu poți să scoți un stâlp sau un perete, pentru că biserica pică, așa și dumneavoastră, faceți parte din biserică și nici unul nu este de neluat în seamă, ci, trebuie considerat de mare importanță înaintea Lui Dumnezeu!
De aceea, vi se cuvin felicitări, astăzi, pentru această lucrare, și să continuați pe mai departe, în credința noastră sfântă, ortodoxă, în dragostea unii față de alții și în preamărirea Lui Dumnezeu, așteptând învierea morților și viața veacului ce va să fie, Amin”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here