Sărbătoarea sufletului – Lansarea revistei CUGET liber, nr. 46, la Muzeul Judeţean Gorj

385

DSCN0878Mai bine de două ore, ospitaliera gazdă din partea Muzeului Judeţean Gorj, drd. în istorie Albinel Firescu, şeful Muzeului Satului Gorjenesc de la Curtişoara, n-a scos o vorbă, deşi se afla în prezidiu. La final, a strâns mâinile participanţilor.

Deşi merita, deopotrivă, să primească şi el felicitări. Am fost martorii unei sărbători a sufletului liber şi frumos precum numele revistei lansate.

Gândesc, creez deci exist!

Cam aşa ar suna o deviză a elevilor şi a cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru din Târgu Jiu. Care au umplut o sală arhiplină, pe băncile obişnuite, în fapt tot un fel de scaune lipite unul de altul, pe scaunele de la prezidiu şi alţii în picioare. Vă daţi seama, lumea tânără este dornică de cultură. Spiritul fondatorului revistei, prof. ing. Dumitru Bunoiu, din ceruri, se bucura de izbânzile foştilor colegi şi ai învăţăceilor acestora.

Ca unul care aş dori să fiu apropiat şi colectivului de redacţie, şi elevilor pe care mi i-aş vrea colegi de pagină scrisă, fie-mi permis să nu laud chiar toate izbânzile recentului număr trimestrial. Unul dens: cu multe şi variate încercări literare şi publicistice, plus articolele de specialitate pură predate într-un colegiu tehnic şi, desigur, nelipsita informatică de vârf.

Toate temele fiind bine cunoscute şi strunite de autorii semnatari în CUGET liber. Laudele scrise se cuvin adresate elevilor şi, deopotrivă, profesorilor. Iar studiul istoric al prof.dr. Cornel Şomâcu despre „Dinastia Magherilor” merită a fi între coperţile unei cărţi. Mai ales pentru bogăţia de date şi de ineditul multora dintre ele.

Sper să fiu bine înţeles şi nu apreciat ca prin iarnă, când după un număr cu unele minusuri ale revistei Portal MĂIASTRA, mi s-a făcut proces de intenţie.

Impricinatul C.Z. fiind el pe post de Nero şi nu eu care îmi exprimasem unele opinii critice. Şi nu dădusem foc revistei. Îi apreciez îndestul pe Directorul artistic al publicaţiei, conf.univ.dr. Ion Popescu-Brădiceni, şi pe poetul George Dumitru, încât să-mi fie permis a găsi, totuşi, nişte pete-n soare.

Au amândoi, firesc, două editoriale. Bun. N-ar fi fost mai bine ca unul dintre ele să fie semnat de un elev? Pun o întrebare, nu dau cu parul. Motto-ul inspirat ales de către George Dumitru glăsuieşte: „Curajul este începutul biruinţei”, şi-i aparţine înţeleptului Plutarh. De potrivit, aforismul ni se potriveşte la toţi, indiferent de vârstă.

Nu pricep, de ce nu ar arunca în arenă, ca editorialist, un tânăr condeier elev de liceu. Greşesc, cumva?

Omul propune şi aplauzele îl susţin

N-o să încerc măcar a face o dare de seamă a dezbaterilor cu mulţi înscrişi la cuvânt. Delicatul dr.ing.prof. Marius Buzera, director de revistă şi director plin al CT „Gen. Gheorghe Magheru” Târgu Jiu a deschis ostilităţile cordiale. Cel care semnează ca Director artistic, conf.univ.dr. Ion Popescu Brădiceni, a continuat să modereze discuţiile. Nici domnia sa şi nici directorul revistei nu i-au putut struni pe cei cu limbariţă mai totdeauna. Totuşi, cred că Director artistic al revistei ar fi cazul să fie ing. Mihai-Tiberiu Grigoriu, un adevărat artist într-ale tehnoredactării şi, deopotrivă, publicist remarcabil.

Sunt întrutotul de acord cu butada amicului Ion Popescu-Brădiceni, în fapt, Directorul editorial şi sufletul revistei CUGET liber, care-a afirmat: “Pentru că am obţinut mai multe premii unu pe judeţ şi pe ţară, doi ani consecutiv, cu revista CUGET liber, nu văd de ce n-aş fi director în continuare.” Apalauzele au ţinut loc de răspuns.

Recital Ion Sanda, cu versuri proprii şi de-ale Poetului Naţional Adrian Păunescu!

Fost profesor al liceului pe care, se pare, tot el l-a botezat General Gheorghe Magheru, în dauna perdantului ne-gorjan Mihai Vodă Viteazul, poetul şi omul de aleasă cultură prof. Ion Sanda a intervenit în mai multe rânduri cu spumoasele sale prezenţe de-a dreptul actoriceşti.

Proaspăt ales preşedinte al Asociaţiei Culturale „Jaleşul” din Câmpofeni-Arcani, prof. Ion Sanda, fost şef al culturii Gorjului, în mai multe rânduri, promite o revanşă asupra celor care-au monopolizat-o şi, zice-se, i-ar fi golit fondurile din contul regretatului preşedinte fondator dr. Gheorghe Gârdu. Îi dăm crezare, ştiindu-l de ce este în stare şi de corectitudinea şi forţa poetului şi scriitorului total Dumitru Dănău, de asemenea membru fondator şi ales acum secretar general al Asociaţiei Culturale „Jaleşul”.

Le-au mers la inimă celor prezenţi amintirile sale despre anii petrecuţi ca dascăl la şcoala unde elevii învaţă să-şi depăşească profesorii.

L-au aplaudat din belşug la recitarea cu real talent actoricesc a poeziilor sale. La fel cum au gustat amintirile din Cenaclul Flacăra, cel fondat şi condus de regretatul Poet Naţional Adrian Păunescu. Inclusiv moderatorul sărbătorii de suflet – poetul Ion Popescu-Brădiceni – a fost impresionat că Marele Maestru Ion Sanda a recitat din memorie şi nu cu hârtia în faţă celebrul poem „Domnul Tudor”, publicat de Gorjeanul la moartea lui AP, poem dictat de Adrian Păunescu secretarei sale în prezenţa lui Ion Sanda. La finalul a nu ştiu câta intervenţie a actorului, poetului şi profesorului mare orator Ion Sanda, l-am suportat cu sfinţenie cum povestea despre participarea domniei sale la înmormântarea poetului Adrian Păunescu, la Cimitirul Bellu, în apropierea mormintelor lui Mihai Eminescu, George Coşbuc şi Nichita Stănescu. Textul rostit atunci şi în faţa elevilor, pe care-l păstrăm la redacţia Gorjeanul, merită un spaţiu tipografic aparte.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here