Scad temperaturile, creşte riscul îmbolnăvirilor

461

Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. Astfel, pentru zona noastră, sunt prognozate scăderi ale temperaturilor. Medicii atrag atenţia asupra riscului îmbolnăvirilor în această perioadă, recomandând populaţiei o serie de măsuri pentru menţinerea unei bune stări de sănătate.

Gorjenii se mai pot bucura doar de două zile cu temperaturi maxime care vor fi ridicate, situându-se în medie, în jurul a 23…24 de grade, pentru ca din 2 până în 7 octombrie să simtă o scădere majoră a mercurului din termometre, până spre 15…16 grade. Totodată, valorile nocturne vor marca şi ele o scădere, de la 11 grade la 5..6 grade, în acelaşi interval. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va creşte cu 2…3 grade, vremea devenind apropiată de normalul termic al datei calendaristice. Va ploua, în general slab cantitativ, pe 2, 3, 6 şi 7 octombrie, iar în restul perioadei de prognoză probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă.

Modificările atmosferice, resimţite de organism
Modificările atmosferice sunt resimţite mai ales de cei cu afecţiuni cardiace, reumatice şi nu numai. Organismul se acomodează cu noile condiţii atmosferice în aproximativ două săptămâni. Totuşi, pentru a evita alterarea stării de sănătate, specialiştii recomandă populaţiei să-şi ia o serie de măsuri. “Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstrucţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu.
Specialiştii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea, în această perioadă, când temperaturile scad destul de mult. Astfel, este bine să ne luăm o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, între care adaptarea vestimentaţiei la noile condiţii atmosferice. În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură. Cei care se ştiu cu probleme de sănătate sunt cei mai expuşi la alterarea stării. “În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. Trebuie evitate diferenţele foarte mari de temperatură. Trebuie să se îmbrace adecvat dimineaţa, chiar dacă spre după-amiază temperaturile cresc”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Pentru a ne adapta schimbărilor de sezon mai uşor, fără a întâmpina probleme de sănătate, este bine să se urmeze recomandările specialiştilor, iar cei care simt că starea lor de sănătate se alterează trebuie să se prezinte obligatoriu la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here