Scandal la Academia de Poliţie din cauza unui barem greşit la admitere: Peste 100 de gorjeni au susținut examenul

795
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gafă uriașă la examenul de admitere la Academia de Poliţie, la materia ”Istorie”! Baremul de corectare pentru două cerinţe, care apăreau în grile diferite, subiectul fiind identic, a fost greşit. Situația este recunoscută și de reprezentanţii instituţiei, care însă au precizat, printr-un comunicat, că se va lua în calcul răspunsul corect. ”În temeiul art. 58 alin. (2) din Regulamentul nr. 789/2017 privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere la studii universitare de licență în facultățile Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” în anul 2017, conform căruia membrii Comisiei Centrale de Admitere răspund de legalitatea concursului de admitere, Comisia Centrală de Admitere pe Academie, analizând unele aspecte sesizate de candidații care au susținut proba scrisă de evaluare a cunoștințelor în data de 08.08.2017 (seria a 3-a), referitoare la baremul stabilit pentru întrebările la disciplina Istorie, a hotărât următoarele: Se modifică baremul de corectare în sensul că la întrebarea 28 de la Grila A3 și întrebarea 22 de la Grila B3 se acordă 1 (un) punct numai candidaților care au indicat ca variantă de răspuns litera a). În cazul candidaților care la întrebarea 28 de la Grila A3 și întrebarea 22 de la Grila B3 au indicat ca variantă de răspuns litera b), punctajul obținut la disciplina Istorie scade cu 1 (un) punct. În cazul candidaților care la întrebările sus-menționate au indicat ca variantă corectă litera c) sau litera d) punctajul acordat inițial nu se modifică”, se precizează în comunicatul de presă.
Candidaţii au avut ca sarcină punerea în ordine cronologică a trei evenimente istorice: A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.; B. Nicolae Ceauşescu renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate; C. Scrisoarea celor 6, având patru variante de răspuns: a) ABC; b) BAC; c) BCA; d) CAB. Răspunsul corect al cerinţei era a), dar în baremul de corectare, apărea b) ca fiind răspunsul valabil.
Purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Radu Nicolae, a declarat, ieri, că ”Academia nu are responsabilităţi în zona de întocmire a subiectelor sau a grilei”, comisia de specialitate, formată din aceşti profesori aleşi la nivel naţional, fiind direct răspunzătoare. Profesorii din comisie sunt selectaţi de Ministerul Educaţiei. Astăzi, se vor afişa rezultatele provizorii ale examenului de admitere, iar, vineri, candidaţii vor afla rezultatele finale.

Reacția lui Marian Godină
Poliţistul Marian Godină, candidat la Academia de Poliţie, i-a cerut, ieri, printr-un mesaj postat pe Facebook, demisia rectorului instituţiei de învăţământ.
”Dragi colegi care ați susținut azi examenul la Academia de Poliție,
Din informații precise, mai multe grile de corectare au fost greșite, iar acum se ia în calcul o recorectare a lucrărilor. Eu nu mă voi mulțumi cu asta. Va trebui verificat care dintre cei cu note mari au bifat răspunsurile «corecte», conform grilelor de corectare greșite. Au fost întrebări simple la care ei nu aveau cum să dea răspunsurile greșite, numai în cazul în care deja știau că li se vor considera corecte. Și tare mi-e că ne-am cam luptat cu mori de vânt. Eu promit că voi face tot ce îmi stă în puteri ca şi cineva să răspundă pentru ce s-a întâmplat azi. Nu mă voi mulțumi cu o recorectare și cu o notă mai mare. Vor trebui să răspundă, fie pentru prostie ceea ce se va spune, fie pentru ticăloșie, ceea ce se va nega. Domnule rector al Academiei de Poliție, pentru acest circ ar trebui să vă dați demisia simultan cu recorectarea. V-ați bătut joc de emoțiile a mii de tineri și părinți care astăzi au plâns”, a scris Marian Godină pe pagina sa de Facebook.

Peste o sută de gorjeni, înscriși la Academie
Și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj s-a ocupat de înscrierea candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea 2017. 230 de tineri din Gorj au optat pentru Şcolile de Agenţi de Poliţie «Vasile Lascăr» Câmpina şi «Septimiu Mureşan» Cluj-Napoca, dar și Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră «Avram Iancu» – Oradea. Peste 100 de persoane, printre care se află o femeie și un bărbat de etnie romă, și-au depus dosarul la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, la una dintre facultăţile universităţii. ”La școlile postliceale, Cluj, Câmpina și Oradea, s-au înscris 230 de persoane. La Academia de Poliție avem două persoane pentru locurile alocate pentru romi, un băiat și o fată, la Frontieră 11, la Poliție 107. Din cei 11 avem șapte băieți și patru fete, iar la Academia de Poliție avem pe specializarea Ordine Publică 54 de băieți și 29 de fete. La Drept sunt înscriși 10 băieți și 14 fete”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Gorj. La Academia de Poliție sunt scoase la concurs 830 de locuri, la nivel național, din care 620 sunt fără taxă și 210 cu taxă. Totodată, școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne scot la concurs 1.434 de locuri pentru agenți de poliție, agenți de poliție de frontieră, subofițeri de jandarmi și subofițeri de pompieri și protecție civilă. Concursurile de admitere la şcolile postliceale ale MAI se desfăşoară în perioada 02 – 10 septembrie 2017. MAI beneficiază şi de 123 de locuri la instituţiile de învăţământ ale altor structuri din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională. Candidații trebuie să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii șapte ani și să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică.
Aceștia pot opta pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ superior sau şcoli postliceale, în măsura în care calendarele concursurilor de admitere realizate de către instituţiile organizatoare permit participarea la probele de concurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here