Școala Gimnazială din Valea Mănăstirii, afectată puternic de lucrările miniere! Acțiune în răspundere delictuală pentru CEO

890

Unitatea de învățământ cu clasele I-VIII și grădiniță din satul Valea Mănăstirii, aparținând comunei Cătunele, este afectată de lucrările Carierei Lupoaia, care s-au realizat, până nu demult, în zonă. Autoritățile locale să nu bage însă bani, anual, în reabilitarea clădirii, au decis, cu câteva zile în urmă, să-i tragă la răspundere pe cei vinovați, adică Ministerul Energiei, Complexul Energetic Oltenia și Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Procesul se va judeca, pe fond, la Judecătoria Novaci, iar edilul de Cătunele, Florinel Țuilă, anunță că nu a putut rezolva problema pe cale amiabilă, atât timp cât CEO a achitat despăgubiri doar pentru locuințele afectate din sat și nu și pentru unitatea de învățământ.

La Școala Gimnazială “Mazilu Vipie Gheorghe” din Valea Mănăstirii, aparținând comunei Cătunele, învață, în prezent, în jur de 80 de elevi. Copiii vin cu drag la unitatea de învățământ, deoarece autoritățile au încercat, anual, să le ofere cele mai bune condiții de studiu, chiar dacă școala a fost afectată de lucrările miniere care s-au făcut până nu demult în zonă. Din septembrie, elevii au însă ceva rețineri când au ore de informatică, deoarece clasa în care funcționează laboratorul pentru această disciplină are un perete crăpat. “Colțul școlii mai că pică. Sala de informatică este afectată, un perete fiind crăpat bine, dar nu mai băgăm bani în reparații, deși am făcut-o anual. Așteptăm să-i primim, în schimb, pe cei de la CE Oltenia, urmare a procesului pe care l-am deschis împotriva acestei companii, pe 5 octombrie. Nu mai încercăm să rezolvăm problema pe cale amiabilă, că în acest caz această metodă nu dă roade. Am apelat la o cale corectă și cinstită. Nu am pretins sume de bani, motiv pentru care așteptăm ca instanța să decidă, dacă cele trei pârâte ne vor datora sau nu bani, în vederea reparațiilor necesare, pentru unitatea de învățământ din Valea Mănăstirii”, a declarat primarul Florinel Țuilă.

Comunitatea plătită, școala nu
Edilul local explică, de altfel, că și dacă școala avea 5 elevi ori nu avea niciunul tot ar fi apelat la acțiunea din instanță, deoarece a rămas frapat de faptul că CEO a plătit despăgubiri proprietarilor de locuințe din zonă, dar niciun leu autorităților care dețin școala din Valea Mănăstirii. “Peretele s-a fisurat nu pentru că elevii i-ar fi făcut ceva, la fel și colțul școlii care stă să cadă, motiv pentru care cei vinovați vor trebui să plătească. De ani de zile se fisurează, s-a tot reparat, iar comunitatea a plătit, deși nu era cazul”, a completat Țuilă, așteptând ca instanța de la Motru să stabilească un termen pentru judecată. Autoritățile locale au deschis acțiune în răspundere delictuală împotriva autorităților energetice competente, dosarul având nr.4198/263/2017.
A.STOICA

1 COMENTARIU

  1. Vrei bani,băi îmbuibatule???….nu mai produci nimic din șpagă??? Vezi că se aude ca ați împărțit banii luați pentru biserica de la steic…..o să vă ajungă din urma păcatele..blestemaților!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here