Şcolile Gorjului, şcolile nimănui?

577

foto predo 2Ne mai despart mai puţin de două săptămâni de zile de începerea noului an şcolar. Iar guvernarea Boc-cie şi portocalie nu numai că nu a dat bani educaţiei la prima rectificare bugetară din acest an, ci i-a luat! Ne întrebăm, în aceste condiţii, cum se vor prezenta şcolile în preajma primei zi de şcoală – 13 septembrie?

Criza economică obligă primăriile să facă reduceri de personal, iar bugetele pe anul 2010 sunt afectate! În aceste condiţii, este limpede, primăriile şi consiliile locale nu vor găsi fondurile necesare efectuării lucrărilor de reparaţii curente şi de modernizare. La lipsa de fonduri băneşti acordate învăţământului am mai putea adăuga diminuarea câştigurilor părinţilor, absenţa locurilor de muncă şi şomajul fiind o caracteristică a judeţului Gorj în aceste vremuri tulburi. Din păcate, toamna se va anunţa mai grea decât în alţi ani. Iar şcolile riscă să piardă elevi nu doar din anii mici, dar şi dintre cei care nu-şi mai pot cumpăra rechizite şi hainele şcolare necesare.

Curţile şcolilor sunt goale, în aceste zile caniculare. De elevi, goale de profesori dar şi de constructori. Dacă mai prin primăvară-vară ne întrebam ce-i cu revistele şcolare gorjene, cum de numărul lor s-a redus, iată că acum, în preajma deschiderii anului şcolar 2010-2011 situaţia este cu mult mai complicată. La întrebarea cam ce s-ar putea face pentru ca să nu plouă în şcoli, să nu fie frig peste iarnă, iar învăţământul să se desfăşoare, cât de cât, în condiţii normale este greu de răspuns. Mă gândesc, totuşi, că se mai găsesc unele căi şi mijloace de a rezolva reparaţiile curente şi modernizările mărunte prin folosirea unor sponsorizări sau prin contribuţia firmelor de construcţii mai cu dare de mână.

Ce ne-am face dacă am fi în locul dascălilor din învăţământ? Pur şi simplu ne-am întrerupe lunga vacanţă de vară şi am încerca să mergem cu sărut-mâna pe la firmele care-şi pot permite câte-o sponsorizare. Acum, cât vremea încă ne mai permite şi se mai pot face reparaţii. Situaţiile critice s-au înmulţit, iar politicienii şi autorităţile nu bănuim ce obraz vor avea să participe la deschiderea anului şcolar fără să fi contribuit cu aproape nimic la repararea clădirilor, la repararea şi modernizarea mobilierului şcolar, la achiziţionarea de rechizite şcolare.

Din păcate, la cât de păcăliţi au fost slujitorii învăţământului – ba că li se măreşte salariul cu 50% în an electoral, ba că li se micşorează cu 25% – ar trebui să caşte bine ochii de aici încolo. A da totdeauna vina pe proastele guvernări anterioare a devenit aproape un laitmotiv al tuturor politicienilor. Numai că, trebuie s-o recunoaştem pe-a dreaptă, este şi vina noastră – a alegătorilor. Avem ce merităm! SE ştie doar că Dumnezeu nu bate cu parul.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here