Şcolile trebuie să stabilească semne distinctive pentru elevi

896

Începând din 2015, fiecare unitate de învăţământ va trebui să stabilească cel puţin câte un semn distinctiv care să faciliteze recunoaşterea elevilor în cazul unor incidente.

Implementarea semnelor distinctive pentru unităţile de învăţământ, prevăzută de noul regulament şcolar elaborat de Ministerul Educaţiei, vine ca o măsură de creştere a siguranţei elevilor. „În urma consultării Consiliului reprezentativ al părinţilor şi a Consiliului reprezentativ al elevilor, Consiliul profesoral din fiecare unitate de învăţământ stabileşte pentru elevi cel puţin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniformă, eşarfă sau altele asemenea, în conformitate cu Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede noul Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. În Regulament se mai precizează şi faptul că semnele distinctive stabilite de şcoli vor fi comunicate Poliţiei şi Jandarmeriei.

CNE nu este de acord cu introducerea semnelor distinctive
Consiliul Național al Elevilor (CNE) condamnă însă această prevedere a noului Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, considerând că aceasta încalcă principiul gratuităţii sistemului educaţional consacrat în Constituţie şi în Legea Educaţiei Naţionale. „Art. 76, alin. (1) din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar permite școlilor să implementeze obligativitatea purtării unor semne distinctive, cum ar fi ecuson, uniformă, eşarfă, sau altele asemenea.
Considerăm că prin această măsură se încurajează corupția din cadrul școlilor prin negocierile duse între direcțiuni și producătorii privați, neexistând o formă de înştiinţare în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor.
La nivel național s-au semnalat cazuri în care uniformele aveau un preț exagerat sau erau fabricate şi comercializate de unități private, fără o licitație publică prealabilă, depăşind, de cele mai multe ori, suma de 200 de lei. Reamintim că Legea Educaţiei Naţionale prevede gratuitatea învăţământului preuniversitar şi scoatem în evidenţă faptul că elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, nu angajaţii acestuia”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.
CNE consideră că această măsură este benefică doar în condiţiile în care costurile ce implică achiziţionarea acestor semne distinctive vor fi suportate de către unitățile de învățământ, autoritățile locale sau de către Ministerul Educației Naționale și solicită măsuri concrete pentru rezolvarea acestei probleme.

Comisii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în fiecare şcoală
Acelaşi regulament prevede şi existenţa unei Comisii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în fiecare şcoală, care să adopte anual un Plan operaţional al unităţii şcolare privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar. Comisia are obligaţia de a colabora cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei pentru a creşte siguranţa în şcoală. Regulamentul şcolar prevede şi care sunt actele de violenţă ce pot fi săvârşite în şcoli, de la violarea secretului corespondenţei, discriminare, insulte şi ameninţări grave şi repetate şi lăsarea fără ajutor sau lăsarea fără ajutor prin omisiune de înştiinţare, la violenţe fizice.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here