Se modifică legea mamelor!

548

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, precum și pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului se află în dezbatere publică până luna viitoare, mai exact până pe data de 17 septembrie. Acesta propune ca beneficiarii indemnizației să poate realiza venituri suplimentare, pe lângă ajutorul de la stat, și stabilește limita acestor câștiguri.
Dacă actul normativ va fi adoptat în forma actuală, în acesta se va stipula că “în situația în care, pe perioada concediului pentru creșterea copilului, persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului (…) în sumă de până la 3 ISR (indicator social de referință – n.r.) anual, plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă, iar drepturile încasate cu acest titlu nu se consideră drepturi necuvenite”. Totodată, sumele reprezentând drepturile prevăzute de ordonanța de urgență, încasate necuvenit, se recuperează de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agenţiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripţie.
Documentul aflat în dezbatere publică propune şi modificarea alineatului 3 art. 7. Astfel, gorjenii care vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului trebuie să ştie că dreptul la stimulentul de inserţie se va suspenda începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi solicită concediul pentru creşterea copilului. În situaţia în care, pe durata concediului pentru creşterea copilului, au fost realizate venituri peste nivelul stabilit (valoarea a 3 ISR), recuperarea sumei încasate necuvenit se va calcula ca diferenţa între cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului încasate şi nivelul lunar al stimulentului de inserţie la care ar fi avut dreptul.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat, la 1 august, că mamele vor putea obţine, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, venituri de până la 1.500 de lei anual, muncind de acasă, iar peste 12.000 de femei care au făcut acest lucru şi ar trebui să restituie indemnizaţia vor fi amnistiate fiscal. În urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că un număr de 12.460 de mame de la nivelul întregii ţări, au încasat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014 venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here