Se pregătesc amenzi pentru nevaccinarea copiilor

530

Pentru a-i motiva pe părinţi să-şi vaccineze copiii, Ministerul Sănătăţii a lansat un proiect de lege, în care se precizează că înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli, de stat sau private, se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. Dacă noua lege a vaccinării va fi aprobată, la înscrierea la cursuri, părinţilor le va fi cerută, obligatoriu, o adeverinţă care să ateste imunizarea sau carnetul de vaccinări.

Rata de vaccinare a copiilor scade de la an la an, iar medicii avertizează ca în acest ritm, anumite boli, care puteau fi eradicate, vor crea mari probleme populaţiei. Potrivit presei centrale, vor fi exceptaţi doar copiii „care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.
Dacă la înscrierea la grădiniţă/ şcoală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, atunci va trebui să aducă un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an, cu vaccinurile care previn bolile mai sus amintite. În aceeaşi perioadă, părinţii vor beneficia de explicaţii şi consiliere din partea specialiştilor în privinţa vaccinării. Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/ şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul unităţii de învăţământ are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniţă/ şcoală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă sintagma „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.

Cei care refuză vaccinarea vor fi amendaţi
Părinţii care refuză să-şi vaccineze copii riscă să fie sancţionaţi. Amenzile pentru refuzarea vaccinării, dar şi pentru primirea în colectivităţi a copiilor neimunizaţi vor fi cuprinse între 500 şi 10.000 de lei. Astfel, amenzi riscă grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului, care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei, medicii, dar chiar şi DSP-urile.
Conducerea DSP Gorj a tras de mai multe ori semnale de alarmă asupra scăderii ratei vaccinării. Specialiştii în sănătate publică susţin cu tărie că imunizarea copiilor este foarte importantă, deoarece îi protejează de multe boli. Ei spun că vaccinurile sunt sigure, iar reacţiile adverse apar rar. De când au fost introduse vaccinările obligatorii, susţin doctorii, numărul bolilor în rândul copiilor a scăzut foarte mult.

Imunizarea, realizată integral de medicii de familie
Reamintim că, noua schemă de vaccinare a copiilor a intrat în vigoare în aprilie. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 386/31.03.2015, noua schemă naţională de vaccinare presupune realizarea tuturor vaccinărilor de medicii de familie, prin urmare şi şcolarii vor fi imunizaţi de aceştia. De asemenea, ordinul prevede imunizarea cu vaccin hexavalent împotriva tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemofiliei şi hepatitei B. DTP+VPI+Hib+HepB va fi făcută în trei doze de vaccin hexavalent copiilor cu vârstă de 2, 4 şi 11 luni. Micuţii care au primit trei doze după schema veche, la vârsta de 2, 4, 6 luni, vor primi vaccin hexavalent la vârsta de 12 luni, pentru a se respecta intervalul minim admis, iar cei care nu au primit vaccin la vârsta de şase luni, vor fi vaccinaţi la 11 luni. De asemenea, ordinul prevede revaccinarea ROR împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului la copiii de 5 ani, precum şi revaccinarea celor care împlinesc vârsta de 7 ani în 2015, respectiv 2016. Un alt aspect este recuperarea imunizării cu vaccin tetravalent DTP+VPI pentru copii cu vârstă de 6 şi 8 ani, care se va face la medicul de familie sau doar cu VPI dacă au primit la vârsta de 4 ani serul DTPa. „Imunizările cuprinse în calendarul naţional de vaccinare, precum şi cea de la grupele de risc vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Această decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor de medicină şcolară, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa, în cadrul aceleaşi clase, a copiilor cu ani de naştere diferiţi, repetenţi, veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Chiar dacă vaccinarea a fost mereu un subiect controversat, specialiştii în sănătate susţin că, în cele din urmă, s-a constatat că imunizarea este cu adevărat o formă de protejare a organismului împotriva unor boli. Medicii atrag atenţia că diminuarea acoperirii vaccinale constituie un real pericol, expunând populaţia infantilă riscului de îmbolnăvire, putând duce chiar la apariţia de epidemii, cu mortalitate crescută în rândul copiilor.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here