Sesiunea de iarnă a parteneriatului româno-sârb la Liceul de Arte

În cadrul Zilelor Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu s-a desfășurat marți, 15 decembrie, un program artistic susținut de elevi ai Școlii de Muzică ”Konstantin Babic” din Kladovo, Serbia, școală aflată în parteneriat cu liceul nostru.
Spectacolul delegației sârbe s-a desfășurat pe scena Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, unde interpreți ai claselor V-X au smuls aplauzele publicului numeros.
În program s-au putut viziona piese dinamice, de atmosferă, încărcate de sensibilitate și a fost vizibilă plăcerea de a cânta a micilor artiști sârbi. Ei ne-au încântat cu o paletă largă de instrumente: pian, vioară, chitară, trompetă, acordeon, fiind prezent și un grup etno, care ne-a încântat și cu o piesă de factură populară în limba română, sub privirile încântate ale auditoriului.
Parteneriatul dintre cele două școli durează de cinci ani și este un schimb util și plăcut de experiență, atât pentru elevii participanți, cât și pentru profesori și nu în ultimul rând, pentru publicul prezent.
După o scurtă vizită în Parcul Central al municipiului, delegația sârbă s-a declarat fascinată de ansamblul monumental brâncușian. A urmat o vizită la Shopping City Center, spre încântarea tuturor, de unde a pornit spre centrul municipiului, în lumea spectaculoasă a luminilor de sărbătoare, în orașul îmbrăcat în straie de sărbătoare, în așteptarea Crăciunului.
Cele două doamne director, Ana-Daria Ionescu-Haidău și Daniela Prazic s-au declarat mulțumite de modul în care s-a desfășurat întreaga zi, bucurându-se alături de copiii de pe fața cărora nu se mai puteau șterge nici zâmbetele, nici bucuria. Felicitări întregii echipe organizatorice!
O mare și plăcută surpriză au avut-o partenerii sârbi la finalul vizitei, când au primit suveniruri din partea Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, oferite de nimeni altul, decât vice-primarul Adrian Tudor, care și-a petrecut întreaga zi alături de delegația sârbă și căruia îi mulțumim pentru implicare, ospitalitate și pentru tot ajutorul primit și toată atenția acordată liceului nostru!

Sesiune de comunicări științifice ”Constantin Brăiloiu”
Desfășurată tot în cadrul zilelor liceului nostru, miercuri, 16 decembrie, sesiunea de comunicări științifice ”Constantin Brăiloiu” a urmărit să împrospăteze și să consolideze cunoștințele elevilor referitoare la ”patronul spiritual” al liceului ”Constantin Brăiloiu”, după care Liceul de Arte din Târgu-Jiu a primit această titulatură. Constantin Brăiloiu este cel care a pus bazele etnomuzicologiei românești și care, alături de Emilia Comișel și alți importanți membri ai echipei de cercetare, au făcut primele înregistrări pe bandă magnetică ale pieselor culese din folclor aici, pe meleaguri gorjenești.
Elevii au prezentat referate și au avut loc dezbateri pe această temă, aceștia arătându-se foarte interesați de acest subiect și dornici de a pune multe întrebări despre Constantin Brăiloiu.
zilele liceului sarbiÎntr-o manieră modernă și atractivă, elevii claselor a XI-a A (muzică) și a XI-a B (arte vizuale), sub îndrumarea doamnelor profesoare, Delia Gîrcu și Aurelia-Carmen Savu au realizat videoclipuri și prezentări în Power Point, legate de viața și activitatea lui Constantin Brăiloiu. S-a lucrat pe grupe, dezvoltându-se spiritul de echipă.
Activitatea a fost organizată de doamnele profesoare Eva Bistreanu și Carmen-Guran Lupulescu. Alături le-a fost și doamna profesor dr. Mihaela-Sanda Popescu, care, în calitate de profesor de muzică și bun cunoscător al vieții și activității lui Constantin Brăiloiu a prezentat elevilor metoda Brăiloiu, de culegere a folclorului pe banda magnetică.
S-a dovedit a fi o activitate pe cât de instructivă, pe atât de plăcută, educativă, care a ridicat nivelul cunoașterii celor prezenți și a facilitat schimbul de opinii.

Corala gorjeană 2015
Ne-am obișnuit ca în fiecare iarnă să răsune corurile Gorjului! Și la ediția din acest an, desfășurată la Colegiul Național ”Spiru Haret” din Târgu-Jiu, marți, 15 decembrie, formațiile participante ale Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu au obținut rezultate frumoase: corul ”Prichindel” al claselor I-IV, profesor dirijor, Carmen Ciupag, Premiul I; corul ”Clopoțel”, profesor dirijor, Iulia Dumitrescu, Premiul III și Grupul ”Gorjencele”, profesor dirijor, Nicoleta Lăcătușu, Premiul I.
Eugenia-Liliana Ștefănescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here