Sindicaliştii din „SĂNĂTATEA”, solidari cu colegii de la Spitalul Sadu

734

IMG_9635Sindicatul „Sănătatea” Gorj a făcut nenumărate demersuri pentru a salva spitalele gorjene de la reprofilare sau comasare şi a-i ajuta, astfel, pe cei care lucrează acolo. Totuşi, Spitalul Sadu s-a regăsit pe lista finală a unităţilor reprofilate.

Din acest motiv, Sindicatul „Sănătatea” Gorj, afiliat Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, îşi exprimă regretul faţă de toţi salariaţii din spitalele desfiinţate pentru faptul că nu a putut salva soarta acestor unităţi, lipsind astfel angajaţii de un sprijin eficient, măsurile de ajutor întreprinse având un efect destul de redus.

La momentul publicării listelor cu unităţile sanitare propuse pentru reprofilare şi comasare, liderul Sindicatului „Sănătatea” Gorj, Ion Măruţă a luat atitudine şi a transmis o scrisoare deschisă reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii; în rândurile scrisorii deschise, Măruţă argumenta necesitatea menţinerii spitalelor gorjene aşa cum au fost. Răspunsul a întârziat să apară, la fel şi efectele, unul dintre spitale, cel de la Sadu, a apărut pe lista finală a unităţilor reprofilate, iar personalul medical de acolo a fost deja redistribuit. În această situaţie, Ion Măruţă, liderul Sindicatului „Sănătatea” Gorj regretă că nu a reuşit să-i ajute mai mult pe salariaţii Spitalului Sadu. „Regretăm că nu am putut salva soarta acestor angajaţi”, declara Măruţă.

Forţele sindicale trebuie să se regrupeze

Totodată, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, din care face parte şi Sindicatul „Sănătatea” Gorj, au transmis un comunicat de presă în care se precizează: „Cu tristeţe recunoaştem faptul că măsurile de restructurare, adoptate pe fondul unei presiuni asupra liderilor de sindicat ce a condus la determinarea unora dintre aceştia la a-şi exprima acordul faţă de ele şi intervenite imediat după o puternică lovitură de imagine dată organizaţiilor sindicale din sănătate, nu au întâmpinat o opoziţie suficientă şi eficientă din partea celor care reprezentăm interesele salariaţilor. Chiar dacă eşecul federaţiilor sindicale din sănătate intervine pe fondul unei ofensive generale asupra sindicatelor şi în contextul unor serii de insuccese ale tuturor organizaţiilor sindicale, considerăm că el trebuie asumat, pentru a trage concluziile ce se impun şi a putea ajunge la regruparea forţelor în interesul salariaţilor”. Mai mult decât atât, susţin reprezentanţii „Solidarităţii Sanitare”, este evident şi faptul că în condiţiile în care instituţia prezidenţială lansase o dezbatere formală asupra unui iluzoriu Pact Naţional pentru Sănătate, în situaţia în care suntem cel mai departe de un consens naţional asupra acestei probleme, liderii sindicali care s-au lăsat prinşi în acest joc politic, uneori cu bună credinţă, au fost înşelaţi, în timpul acesta fiind de fapt pregătite măsurile de acţiune împotriva salariaţilor din sănătate şi ale pacienţilor. De aceea, „sperăm ca această situaţie gravă să nu conducă la o scădere a încrederii salariaţilor în federaţiile sindicale din sănătate, aşa cum îşi doresc actualii guvernanţi, diminuând şi mai mult posibilităţile de apărare ale angajaţilor. Răzbunarea împotriva unor lideri sindicali sau a unor sindicate nu este o soluţie eficientă, fiind în totală opoziţie cu interesele lucrătorilor”, conform reprezentanţilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Cu alte cuvinte, interesul salariaţilor din sistemul sanitar este prioritar pentru conducerea Sindicatului „Sănătatea” Gorj şi cei ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”; de aceea, ei se vor implica, în continuare, în sprijinirea membrilor lor.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here