Sindicaliştii gorjeni au spus „NU” modificării Codului Muncii

293

IMG_9625Aproximativ 300 de sindicalişti din învăţământ, minerit şi energie, sănătate, penitenciare, asistenţă socială, dar şi pensionari, au pichetat, vineri, 4 martie, Instituţia Prefectului din Gorj, în semn de protest faţă de modificările aduse Codului Muncii. Protestatarii au scandat lozinci dure la adresa Guvernului Boc şi a preşedintelui ţării.

Liderii sindicali au fost invitaţi de subprefectul Marcel Romanescu la discuţii; deşi au fost mulţumiţi de dialogul cu subprefectul, sindicaliştii spun că vor continua şirul protestelor şi vineri, 11 martie, vor mărşălui pe străzile municipiului Târgu-Jiu, oprindu-se în Piaţa Prefecturii.

IMG_9630Protestul din 4 martie a început în jurul orei 12:30, când sindicaliştii erau deja instalaţi în Piaţa Prefecturii. „Înarmaţi” cu pancarte, şepci şi veste inscripţionate cu numele sindicatelor din care fac parte şi încurajaţi de liderii lor, protestatarii au început să strige „Jos Guvernu!l”, „Jos Boc!”, „Jos Băsescu!”, „Băsescu nu uita, România nu-i a ta!”, „Ţara suntem noi, hoţii sunteţi voi!”, „Hoţii!”, „Demisia” şi altele.

Deşi ieşise soarele, temperaturile de afară erau foarte scăzute, dar sindicaliştii stăteau neclintiţi, considerând că stăruinţa şi determinarea lor vor avea succesul dorint şi doleanţele lor vor ajunge, prin intermediul mass-mediei, acolo unde trebuie: la urechile conducătorilor. Protestatarii aveau un IMG_9699singur gând: Codul Muncii să rămână neschimbat. „Protestăm împotriva modificării Codului Muncii. Guvernul îşi bate joc de Codul Muncii şi de salariaţi, în general. În momentul când Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, fără să aibă loc o dezbatere în Parlamentul României şi va ajunge acest proiect la Cotroceni, vom fi prezenţi acolo şi Băsescu o să vadă şi o să înţeleagă să nu promulge această lege”, declara Pompiliu Popete, preşedintele Cartel Alfa Gorj

300 de oameni, o singură dorinţă

Conform reprezentanţilor sindicaliştilor, în Piaţa Prefecturii Gorj s-au strâns, pe 4 martie, în jur de 300 de sindicalişti, cu toţii cerând să nu fie modificat Codul Muncii, aşa cum a decis Guvernul Boc. Au spus „prezent” la primul miting al anului 2011 din judeţul nostru, membri sindicatelor afiliate organizaţiilor judeţene ale Cartel Alfa, CSDR, BNS, CNSLR-Frăţia, CSN Meridian. Aceştia nu au venit cu mâna goală, ci cu pancarte ale căror mesaje spuneau: „Un fleac, ne-aţi ciuruit”, „Nu mai vrem promisiuni”, „Învăţământul – Cenuşăreasa ţării”, „Misiunea Şcolii…EDUCAŢIA”, „Respectaţi hotărârile judecătoreşti” şi altele.

Liderii sindicali au explicat de ce s-a ajuns aici şi au vorbit şi despre următoarea etapă a protestelor: „la acest miting din Piaţa Prefecturii Gorj participă sindicalişti de la Cartel Alfa şi de la CSDR, urmând ca în data de 11, şindicalişti de la CNSLR-Frăţia şi de la BNS să ni se alăture şi să mărşăluim prin Târgu-Jiu şi să ne întâlnim în aceeaşi Piaţă pentru un miting ceva mai mare decât cel de astăzi. Eu cred că au efect protestele, cu toate că ne adresăm unor urechi, care se pare că sunt cam închise, ori sunt deschise şi nu pricep cei care ar trebui să ne audă, dar noi nu avem dreptul să ne oprim. Trebuie să ne facem auzită vocea, în speranţa că până la urmă vom reuşi. Eu nu excelez prin optimism, dar până la urmă vom reuşi şi Guvernul Boc va pleca din ţara asta”, spunea Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia Gorj.

Speranţă în acţiunile de protest şi-a pus şi Cristi Aldescu, liderul Sindicatului Ambulanţa Gorj şi vicepreşedintele Federaţiei Ambulanţa, el precizând: „referitor la protestul de astăzi, suntem nemulţumiţi de aplicarea noului Cod al Muncii, pe care vrea să şi-l asume actualul Guvern. Nu suntem de acord cu actuala versiune a Codului Muncii şi suntem împotriva contractelor individuale de muncă pe perioadă determinată; aceste contracte ne vor aduce la mâna angajatorului şi nu suntem de acord cu Codul Muncii modificat în actuala formă. Noi sperăm să aibă succes protestele pentru că e în joc viitorul nostru şi implicit al salariaţilor pe care îi reprezentăm”.

Protecţia Copilului, pe baricade

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a avut reprezentanţi la mitingul din Piaţa Prefecturii, aceştia fiind membri ai Sindicatului Salariaţilor din DGASPC. „Răspundem chemării confederaţiilor. Cele cinci confederaţii, după cum ştiţi, au făcut o alianţă şi au făcut un program de acţiuni de protest, acţiuni care se desfăşoară în toate judeţele, astăzi fiind şi rândul judeţului Gorj. Sindicatul Salariaţilor din DGASPC Gorj s-a prezentat la această chemare, pentru că este nemulţumit de forma actuală a Noului Cod al Muncii, pentru faptul că s-a scos contractul colectiv unic la nivel naţional. Nu este bine să fie reglementat doar prin lege specială. Considerăm că contractele de muncă pe perioadă nedeterminată trebuie să continue, nu trebuie să primeze contractele cu perioadă determinată. De asemenea, dorim o protecţie socială mai mare a angajaţilor şi forma actuală a Codului Muncii considerăm că este binevenită, cea propusă, nu. Deci răspundem cu „NU” hotărât acestei forme de Cod al Muncii, care este propus şi pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea. Le solicităm, în continuare, guvernanţilor noştri să ţină cu angajaţii, să ţină cu oamenii care aduc bani la buget şi care doresc să muncească, încă, în România şi nu în afară şi măcar în al 12-lea ceas să schimbe această formă a Codului Muncii”, afirma Nicolae Pasăre, liderul Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj.

Planuri pentru următoarele acţiuni de protest

„Vinerea viitoare va fi organizat un marş de defilare pe două trasee din oraş şi va fi încheiat în faţa Prefecturii, unde se vor întâlni toate filialele judeţene ale confederaţiilor sindicale”, a explicat liderul sindical Cristi Aldescu. Ceilalţi sindicalişti au confirmat că vor fi prezenţi la următoarele acţiuni de protest şi au mărturisit că deja strâng semnături pentru declanşarea grevei generale. „Sindicatul nostru ca şi reprezentant al Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Publică PUBLISIND şi ca şi reprezentant al BNS, va participa la aceste acţiuni de protest. Sperăm din tot sufletul să avem succes şi fac un apel şi la celelalte structuri sindicale, că sunt sindicate, federaţii sau confederaţii care au reprezentare judeţeană, le cer să vină să-şi spună punctul lor de vedere. Cât priveşte strângerea de semnături pentru greva generală, aceasta a fost stabilită la întâlnirea tuturor membrilor birourilor executive, care s-a întâmplat la Bucureşti, când s-a stabilit şi programul acţiunilor de protest. Strângem semnături şi vedem câţi oameni sunt dispuşi să întrerupă munca. Avem noi un specific mai aparte în asistenţă socială, însă vom face în aşa fel încât să ne desfăşurăm şi activitatea, dar să şi răspundem prompt acestei acţiuni pe care confederaţiile sindicale ne-o cer şi nu ne-o cer pentru dumnealor, ci pentru noi”, relata, în timpul protestului de vineri, Nicolae Pasăre, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj.

Subprefectul a ascultat doleanţele protestatarilor

După câteva zeci de minute de protest, liderii sindicali au fost invitaţi în Prefectură de către subprefectul Marcel Romanescu, care i-a primit, ascultându-le doleanţele şi promiţându-le, totodată, că va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca dorinţele sindicaliştilor să ajungă la Bucureşti. De la discuţii, liderii sindicali au ieşit optimişti şi încrezători, însă afară nu-i mai aşteptau decât o parte din jurnalişti şi foarte puţini sindicalişti, majoritatea părăsind Piaţa Prefecturii la scurt timp după intrarea preşedinţilor în Prefectură. „Au fost discuţii pe punctele prevăzute în petiţie, dar fiecare participant a ridicat individual probleme punctuale privind sectorul pe care-l reprezintă acolo. Ne-a primit subprefectul, prefectul fiind bolnav, însoţit de domnul Văcaru. Şi-a luat angajamentul că la nivelul instuţiei pe care o reprezintă să facă demersurile necesare; susţinerea o avem, oricum. Să vedem ce putem rezolva, dacă mai putem rezolva ceva din ceea ce solicităm noi. Eu sunt puţin sceptic. Nu este pesimism, dar şi optimismul trebuie să fie bazat pe un realism, aşa că sunt puţin sceptic. Să vedem ce se va întâmpla marţi, în Parlament, când va fi asumarea, să vedem ce se va întâmpla cu moţiunea de cenzură. Probabil că va trece Codul într-o veselie, anticipăm noi. În funcţie de evenimentele la nivel central, vom merge şi noi în continuare pe calendarul stabilit sau vom renunţa”, Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ ( USLI) Gorj.

Măruţă: „Spitalul Dobriţa şi Spitalul de la Rovinari vor rămâne sub acelaşi statut”

Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj, sindicat reprezentativ la nivelul tuturor unităţilor sanitare din judeţ, la discuţia cu subprefectul Marcel Romanescu a argumentat importanţa păstrării statutului spitalelor gorjene propuse pentru comasare şi desfiinţare. Se pare că Măruţă a fost suficient de convingător, încât Romanescu aproape că i-a garantat că Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” (Sanatoriul Dobriţa) şi Spitalul Orăşenesc Rovinari vor rămâne în forma actuală de organizare. „Domnul subprefect a fost de acord cu revendicările noastre. A promis că o să le transmită mai departe Guvernului. El este absolut de acord că spitalele în Gorj trebuie să rămână aşa cum sunt. La discuţii, eu am ridicat problema spitalelor. Aproape ne-a garantat că Spitalul Dobriţa şi Spitalul de la Rovinari vor rămâne sub acelaşi statut. Restul, îşi asumă responsabilităţile, având în vedere că sunt la Guvernare”, a declarat, optimist, Ion Măruţă, imediat după întâlnirea cu subprefectul Marcel Romanescu. De altfel, trebuie precizat faptul că membri Sindicatului „Sănătatea” Gorj au fost singurii care au rămas nemişcaţi în faţa Prefecturii, până când Ion Măruţă, liderul lor, s-a întors de la discuţii şi le-a adus veştile cele bune.

Miting încheiat fără evenimente neplăcute

Exceptând frigul, care a constituit o problemă pentru protestatari, mitingul de vineri s-a încheiat fără probleme. De securitatea celor prezenţi s-au preocupat jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Tudor Vladimirescu” Gorj, însă nu a fost nevoie de intervenţia acestora, acţiunea de protest fiind una paşnică. „Protestele sindicaliştilor trebuie să fie paşnice; nu dorim evenimente neplăcute şi aşa după cum am demonstrat de fiecare dată când am făcut mitinguri sau alte forme de mişcare sindicală nu au fost incidente şi nu vor fi nici acum”, Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia Gorj.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here