Sindicalistul lui Bălăşoiu vrea întăriri la negocierea contractului colectiv al CEO

291

Negocierea contractului colectiv de muncă al Complexului Energetic Oltenia(CEO) înaintează destul de încet în ciuda faptului că sindicaliştii prezenţi la discuţiile cu administraţia nu s-au dovedit prea neînţelegători la tratativele cu şefii CEO. Există însă şi excepţii, iar una se numeşte Costel Mitruţ, lider al Sindicatului CET Craiova. Vorbim de sindicatul ai căror membri prestează sub conducerea lui Constantin Bălăşoiu, în timp ce sindicalistul doljean a venit însă la negocieri cu pretenţii exagerate. Interesant este că pretenţiile nu înseamnă creşteri salariale semnificative pentru sindicaliştii pe care îi reprezintă la negocieri ci doar o reprezentativitate sindicală numeroasă la discuţiile din sediul CEO.

Sindicaliştii prezenţi la negocierea contractului colectiv de muncă, purtate inclusiv ieri la sediul CEO, se bat pentru creşteri salariale necesare pentru următorii 4 ani. Se cer documente, se pun întrebări şi se dă şi din picior în momentul în care apar discuţii cu administraţia care nu neagă însă accesul solicitanţilor la cheltuielile cu munca vie. De altfel, Laurenţiu Ciurel, şeful Directoratului CEO, susţine că interesul sindicaliştilor trebuie să se îndrepte spre cheltuielile salariale, de transport şi social-culturale, mai puţin de altă natură care privesc administraţia. Chiar Ciurel recunoaşte că discuţiile sunt deocamdată în limitele normale, mai puţin cele care privesc reprezentativitatea sindicală la negocieri.

Mitruţ vrea 7 oameni la negocieri
Chiar dacă Ciurel nu a dat niciun exemplu legat de nemulţumirea sindicaliştilor privind reprezentativitatea la negocieri, cei prezenţi la discuţii nu ascund că pretenţiile exagerate vin numai dintr-o parte. Sindicaliştii arată astfel cu degetul spre Costel Mitruţ, sindicalistul venit de la Craiova, care a cerut să aibă 7 oameni la masa tratativelor. Chiar dacă este inexplicabil acest demers, Mitruţ, a continuat să ceară şi în scris să i se aprobe numărul dorit de sindicalişti la negociere, motivând că are în spate 1100 de sindicalişti. Alte organizaţii sindicale cu un număr mult mai mare de sindicalişti nu au avut pretenţiile lui Mitruţ, spun inclusiv colegii acestuia, care i-au în calcul că doljeanul este asmuţit să facă valuri la negocieri. Să nu uităm că, dacă lucrurile nu se schimbau, acum cel care ar fi participat la negocierea contractului colectiv de muncă al CEO ar fi fost Constantin Bălăşoiu, iar sindicatul lui Mitruţ putea avea un cuvânt de spus la discuţii. Cum în locul lui Bălăşoiu se află Ciurel, Mitruţ ar cam trebui să îşi pună pofta-n cui şi să nu uite, dacă tot nu răspunde la telefon, că trei unităţi din CEO se află în Gorj, şi doar una în Dolj.

Contractul colectiv legalizat în decembrie
În ce priveşte contractul colectiv de muncă al CEO acesta ar putea fi finalizat luna viitoare, cel târziu pe 27 decembrie având şi aprobarea AGA. În cazul în care CEO va avea un manager privat, contractul de muncă aflat acum în negocieri, nu va putea fi schimbat. Sindicaliştii cer creşteri salariale de 10%, lucru destul de dificil de acceptat, deşi Ciurel nu neagă că anumite creşteri vor exista.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here