Sinistraţii de la Bumbeşti Piţic, disperaţi de alunecările de teren

568

Situaţia rămâne în continuare gravă la Bumbeşti Piţic, în satul în care alunecările de teren s-au reactivat la sfârșitul săptămânii trecute și unde patru familii au primit ordin de evacuare a locuințelor. Una dintre case este pe jumătate ruptă, zidurile unei camere prăbușindu-se în hăul care s-a creat prin surparea cu circa 10 metri a terenului. Casa este a aceleiași bătrâne căreia pământul i-a mai înghițit anul trecut o locuință, o casă mai veche, făcută din bârne de lemn. Casa de acum e din cărămidă și, teoretic, trebuia să fie mai rezistentă. În momentul în care pământul a luat-o la vale s-a ales însă praful de ea.
“Dorm la fratele meu încă de anul trecut pentru că de ajutat nu ne-a mai ajutat nimeni cu nimic. Nu eram acasă când s-a scufundat pământul din nou, dar am venit dimineața că am auzit că sunt probleme. Nu îmi vine să cred nici acum că s-a putut scufunda din nou. Măcar bine că eram plecată că dacă dormeam în camera care s-a surpat acum cred că eram prin pământ îngropată. Anul trecut am pierdut cealaltă casă și uite așa am rămas fără nimic. Nici măcar pământul nu îl mai am pentru că s-a surpat aproape totul. Pe aici pe unde e hăul ăsta aveam grădină, pomi, vie, acum nu mai am nimic. Dumnezeu știe ce o vrea cu noi”, spune Viorica Pistol.
20160311_094517Lângă ea vecinul Ion Udrea și-a ridicat o mândrie de casă, la care a lucrat de vreo două decenii și pe care încă nu o terminase. De la alunecările de anul trecut omul a oprit orice lucrare pentru că a trebuit să facă altceva cu banii. “Autoritățile nu ne-au ajutat cu nimic, doar cu poze și vorbe. Eu pe banii mei am băgat aici vreo 300 de camioane de pământ, ca umplutură. Am zis că se va stabiliza dealul și am crezut să nu vor mai fi probleme. Chiar puteam să ajung din nou cu mașina până în curtea casei, dar uite că într-o noapte totul s-a surpat. Dacă veneau autoritățile și ne spuneau că nu mai e de stat, în baza unor studii, evident că plecam. Vedeam ce mai recuperam din casă și ne mutam altundeva. Dar acum, când nu vine nimeni să îți spună nimic, ce să faci ca om simplu?”, întreabă retoric bărbatul.
Pentru fiecare dintre sinistrați povestea este asemănătoare, primarul din comună, Michy Nioață dând asigurări că autoritățile monitorizează zona. El spune că nimeni din sectorul afectat de alunecările de teren nu mai primește autorizație de construcție și, ca urmare, refacerea locuințelor nu va fi posibilă de acum încolo, chiar și dacă dealul se va stabiliza, oamenii urmând să se mute care pe unde vor putea.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here