SJA Gorj, la judecată cu salariaţii pentru o majorare necuvenită a primei de stabilitate

591

Cristinel Popa, sindicalist la “Salvamed”, a reclamat la Curtea de Conturi, anul trecut, că salariaţilor SJA Gorj li s-a acordat în perioada 2011-2012 o primă de stabilitate mai mare decât impunea legea. De fapt, eroarea a fost constatată şi de un audit al DSP Gorj făcut la SJA şi de Camera de Conturi Gorj. În concluzie, conducerea SJA Gorj, pe reclamaţia lui Popa, a dat în judecată angajaţii unităţii care au încasat sumele în cauză, deşi eroarea a fost a celor de Resurse Umane şi a celor de la Serviciul Financiar, pentru recuperarea plusului primit la prima de stabilitate. Procesele se judecă acum la Tribunalul Gorj.

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Gorj, cam 200 la număr, au fost obligaţi să restituie plusul de 15% la prima de stabilitate încasat în perioada 2011-2012. O parte dintre ei au restituit banii din mână la casieria SJA, iar alţii, care nu au fost de acord, au ajuns să fie daţi în judecată de conducerea unităţii. Pe site-ul Tribunalului Gorj, pe 22 ianuarie 2014, au apărut aceste zeci de dosare, în care SJA îşi dă în judecată proprii salariaţi. Sumele de recuperat sunt de câteva milioane de lei vechi pentru fiecare salariat. Inclusiv conducerea Serviciului de Ambulanţă Gorj trebuie să dea banii înapoi, pe eroarea subordonaţilor de la TESA.
De fapt, chiar Dan Vâlceanu, managerul SJU Gorj trebuie să restituie banii luaţi necuvenit. Contactat telefonic, Vâlceanu a declarat însă că nu ştie nimic despre procesele pentru care l-a mandatat însă pe juristul unităţii să reprezinte instituţia la instanţă.

Auditul DSP Gorj a confirmat eroarea
În perioada septembrie-octombrie 2013, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a desfăşurat un audit la Ambulanţă, misiunea fiind aceea de a verifica modul de stabilire corectă a salariului de bază, acordarea şi calcularea corectă a sporurilor, precum şi alte aspecte sesizate. Controlul DSP Gorj a avut la bază sesizarea sindicalistului Cristinel Popa făcută în 16 septembrie 2013, dar şi o adresă a Camerei de Conturi Gorj. În urma auditului, s-a constatat că în perioada ianuarie 2011-decembrie 2012, salariaţii SJA au primit o sumă necuvenită, reprezentând o creştere de 15% a primei de stabilitate, creşterea fiind aplicată în mod eronat întrucât majorarea trebuia aplicată la salariul diminuat cu 25% al angajaţilor SJA.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here