Slujbă de pomenire la Mânăstirea Lainici – Comemorarea şi prăznuirea a 60 de ani de la trecerea în veşnicie a lui C. Brâncuşi

691

La iniţiativa preşedintelui Fundaţiei „Casa Brâncuşi-Hobiţa”, prof.univ.dr. Moise Bojincă, joi, 16 martie 2017, s-a dat sfoară în Ţara Olteniei şi un mare număr de oameni cu suflet şi inimă mare au participat la comemorarea şi prăznuirea Titanului de la Hobiţa – Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici.

Dis de dimineaţă, m-am pomenit aproape luat pe sus de prof. Petre Cornoiu, fost ani în şir director al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani, la volanul autoturismului fiind Dumitru-Mitică Diaconescu, Şeful Biroului Urbanism al Primăriei Peştişani, care-i mai adusese de la Glogova pe actriţa Mariana Cercel şi pe poetul Nicolae Dragoş.
Timpul a fost frumos şi a ţinut cu noi, încât am ajuns la Sfânta Mănăstire Lainici înainte de ora 10,30. Acolo, am avut bucuria să ne revedem cu oameni din Peştişani, Târgu-Jiu, judeţul Vâlcea şi chiar din Mehedinţi. Îşi anunţase prezenţa şi ÎPS academician Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei, dar manifestările comemorative organizate în Bănie l-au împiedicat să fie împreună cu noi.
Slujba de pomenire a fost oficiată de Părintele Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Stareţul Mânăstirii Lainici, de Părintele Nicolae State-Burluşi, om cu 40 de ani numai la Lainici, alţi preoţi şi diaconi. Toate ale praznicului de pomenire au fost suportate de Sfânta Mănăstire Lainici. După slujba de pomenire, Părintele Arhimandrit Stareţul Ioachim Pârvulescu a ţinut şi o apreciată predică, în care-a vorbit despre legăturile strânse ale lui Constantin Brâncuşi cu biserica la Hobiţa. Craiova, Bucureşti şi Paris.
În Sfânta Biserică a Mănăstirii Lainici au mai luat cuvântul prof.univ.dr. Moise Bojincă, scriitorul şi eminentul brâncuşiolog Dr. Ion Mocioi, autor a zece cărţi despre Brâncuşi, personalitate care începând din acest an, 2017, este şi Preşedintele Forumului Cultural „Constantin Brâncuşi” Peştişani.
Gorjean după obârşii, dar stabilit în comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Vâlcea, scriitorul şi profesorul Ştefan Stăiculescu a promis că dacă acum zece ani l-a comemorat pe părintele sculpturii moderne universale la Biserica Ortodoxă din Paris şi în Cimitirul Montparnasse, apoi alternativ ba la Mânăstirea Crasna ori la Mănăstirea Polovragi, cel mai bine ar fi ca anual să ne revedem la Mănăstirea Lainici, loc de rugăciune şi de popas al lui Brâncuşi în drumurile sale la Atelierele Centrale din Petroşani, acolo unde-au fost turnate elementele Coloanei Infinite. Nici nu încape vorbă că ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici. Ar fi şi imposibil de rezumat pledoariile Dr. Ion Mocioi ori ale Părintelui Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Stareţul Mănăstirii Lainici, care s-a dovedit nu numai un om cu mare har în cele sfinte, dar şi un bun cunoscător al creştinului ortodox Constantin Brâncuşi.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here