Sobele pe gaze, aducătoare de moarte!

2808
Ca şi cum n-ar fi destule tragediile întâmplate pe şosele, mai ales iarna, gerul prelungit face victime numeroase din cauza focului sobelor pe gaze. Ce-i drept, nici sobele pe lemne nu sunt cu mult mai sigure, în cazul că se-nfundă coşul iar persoanele cuprinse de somnul dulce nu mai pot interveni spre a se salva.

Intoxicarea cu monoxid de carbon a făcut victime şi, din păcate, încă mai face. Cazul petrecut zilele trecute în oraşul Târgu Cărbuneşti, în urma căruia a murit un bărbat de numai 33 de ani, dovedeşte cât de periculoase sunt focurile lăsate să ardă nesupravegheate, peste noapte. Atunci când în loc de căldura necesară unui somn liniştit se pot produce atâtea şi atâtea necazuri.
Cauzele intoxicării cu monoxid de carbon sunt multiple şi nu găsirea vinovaţilor este rostul acestor rânduri. Sunt posibile şi defecţiunile instalaţiilor, fisurarea conductelor de gaze, chestiuni ce intră în competenţa firmelor de distribuţie a gazelor. Nu odată, din pricina acestor năbădăioşi ori incompetenţi lucrători ai Distrigaz se petrec o groază de explozii. La tragicul caz petrecut în Târgu Cărbuneşti, cu un decedat pe loc şi alte două persoane vârstnice în stare destul de gravă cauza poate fi cu totul alta.
Dar, ca să nu se ajungă la asemenea tragedii, ar fi indicat să se ia măsurile necesare. Iar focul se impune să fie supravegheat până la încălzirea încăperii unde se doarme şi abia apoi să se treacă la culcare. Ca şi în alte situaţii cumplite, mult mai bine este să previi un nedorit accident decât să se ajungă la moartea prin intoxicare. Şi aşa, pe timpul geros al iernii, de care parcă nu mai scăpăm, alimentarea cu gaze în genere, fie că-i vorba de aragazuri, fie că ne referim la sobe este extrem de periculoasă. Datorită temperaturilor foarte scăzute, înregistrate în special pe timpul nopţii, alimentarea cu gaze se face greu şi periculos. Când nu te aştepţi, scade presiunea pe conducte până la stingerea focului! Apoi, când revine gazul pe conducta care alimentează soba îi lipseşte scânteia şi gazul metan iese nears în dormitor. Oamenii dorm şi n-au cum să intervină. Producerea intoxicării cu monoxid de carbon se petrece, din nefericire, cam în acest sinistru mod.
Ca o avertizare, se impune ca fiecare dintre cei care îşi încălzesc locuinţele cu gaze să sufle şi-n iaurt! Până nu e prea târziu. Sunt multe cazuri când cei care stau la bloc încă mai lasă peste noapte aragazurile să ardă. Şi în aceste situaţii este vorba tot de inconştienţă. Niciodată nu se ştie ce se poate întâmpla cu focul de la aragaz ori cu întreruperea neprevăzută a alimentării nocturne cu gaz metan.
Îmi aduc aminte cum, în studenţia mea clujeană, un bun amic student la arte plastice a murit tot dintr-o intoxicare cu monoxid de carbon. Omul avea atelier de sticlărie, fiind specializat în decoraţiuni interioare, şi peste noapte, tot iarna, în timp ce dormea, s-a produs o întrerupere a alimentării cu gaz metan a cuptorului care servea şi pentru încălzire. Dimineaţa, tânărul artist Gheorghe Maghiar, de nici 25 de ani, a fost găsit rece, împreună cu prietena lui. Parşiva intoxicare cu monoxid de carbon nu iartă!
Iată suficiente motive de maximă atenţie la sobele cu gaz metan. Moartea prin intoxicarea cu monoxid de carbon nu alege şi rămâne cumplit de periculoasă. Nu mai dormiţi cu focul aprins!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here